Část unesených dětí se vrátila domů. Rusové na nás křičeli, vzpomíná Nasťa

Okamžik nepopsatelného štěstí. Ludmile se po dlouhých měsících odloučení podařilo vystopovat a najít dceru Nasťu. Přes Rusko až na okupovaný Krym pro ni jela tisíce kilometrů.

S odstupem času přiznává, že ruským okupantům naletěla na jejich sliby. "Vzali nám děti a chtěli, aby za nimi rodiče přijeli. Slibovali nám peníze, slibovali domy a byty. Chtěli, abychom přijali i jejich způsob myšlení," svěřila se matka Ludmila Motyčaková.

Stejně jako tisíce dalších rodičů vypravila Ludmila Nasťu na Rusy organizovaný tábor v domnění, že tam bude v bezpečí. "Říkali nám tam: Dáváme vám jídlo a pití. Topíme vám a vy stejně nejste vděční! Zabavovali nám věci s ukrajinskými motivy a křičeli na nás, ať se vrátíme za těmi svými fašisty!" popsala pobyt mezi Rusy dcerka Nasťa.

[chooze:article;value:494683]

V Moskvě pak při oslavách Rusové představili i skupinu údajných ukrajinských dětí s ruským vojákem, který se měl podílet na jejich záchraně. Ukrajina nesouhlasí. Tvrdí, že Rusko děti uneslo. Stejný názor zastává i Mezinárodní trestní soud, který z přímého podílu na únosu dětí v pátek obvinil i ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Ty únosy byly od začátku součástí plánu. Je to součást politiky, kterou mají Rusové nastavenou pro rozpad Ukrajiny," tvrdila mluvčí organizace Save Ukraine Olga Jeročinová.

Bohužel zdaleka ne všechny příběhy mají stejně šťastný konec jako ten Ludmily a Nasti. Přesný počet dětí, které Rusové z Ukrajiny unesli a už je nevrátili, nikdo nezná. Kroky Mezinárodního soudu ale dávají naději, že za to bude v budoucnu někdo potrestán.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.