Část vlády chce euro už do šesti let. Ekonomka dokonce určila dřívější termín

Česko by podle Matesové bylo schopné euro přijmout brzo. Termín v roce 2030 je podle ní realistický, dokáže si ale představit dřívější. "Není na to připravená společnost," varovala ale.

"Rok 2030 je realistický, pokud vydrží rozumná diskuze," míní. "Dřív by to ale bylo ideální. Já bych považovala za ideální, pokud by to bylo k 1. lednu 2028," doplnila.

Z hlediska ekonomických kritérií bychom to podle ní jednoduše stihli. "Z politického hlediska to asi nebude, ale byla bych ráda, kdyby bylo," poznamenala.

[chooze:article;value:541835]

Následně vysvětlila, proč by podle ní právě toto datum bylo ideální. Česko totiž v letech 2025 a 2028 čekají volby do Poslanecké sněmovny i na Pražský hrad. 

Na českou ekonomiku totiž může mít významný vliv příští prezident. Volby podle ní mohou rozhodnout dezinformace. "Výsledky v tomto ohledu mohou být jakékoli," upozornila Matesová.

Prezident Petr Pavel, který už dříve řekl, že podruhé kandidovat nebude, na měnovou politiku ve svém prvním volebním období moc vliv mít nebude. V roce 2028 totiž končí mandát guvernérovi České národní banky Aleši Michlovi. Nového tak bude jmenovat prezident, kterého Češi zvolí v lednu roku 2028.

"Příští prezident ovlivní všechno. Tím prezidentem může být kdokoli," uvedla. Jmenoval by tak nejen guvernéra i velkou část bankovní rady. "Může jít o někoho, kdo spolupracuje se zahraniční mocí, která nás považuje za nepřátelskou," dodala. 

[chooze:article;value:540595]

To by podle ní mohlo velmi poškodit českou ekonomiku. Mohlo by to znamenat, že se nedostaneme k plnění maastrichtských kritérií.

Právě proto by chtěla, aby euro Česko přijalo už v roce 2028. Zmínila příklad Maďarska, které v eurozóně není, a Slovenska, kde se evropskou měnou platí. 

"Maďarsko je pro nás strašákem. Politicky může dojít k velkému zvratu, vidíme to na Slovensku, ale Slovensku, protože dnešní eurozóna už není tak benevolentní k nezřízenému zadlužování, jako bývala dřív, pravidla nedovolí se tak nezodpovědně zadlužovat jako Maďarsko," doplnila.

Vláda udělala další krok k euru. Pekarová Adamová určila konkrétní termín (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.