Část Zelenského tajného plánu se dostala ven. Ukrajina tlačí na pozvání do NATO

Doposud utajovaný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který má zajistit jeho zemi mír, nabral prvních obrysů. Částečně ho měl odhalit Jermak v pondělí při projevu v Radě pro mezinárodní vztahy v New Yorku, uvádí web The Kyiv Independent

"Pozvání Ukrajiny do NATO je součástí plánu vítězství," uvedl Jermak v úterý na telegramu. "Vyzval jsem také naše partnery, aby ignorovali ruské hrozby eskalace," dodal s tím, že na spojence apeloval i ohledně další vojenské podpory.

[chooze:article;value:575209]

Zelenskyj se zprávami o připravovaném plánu na ukončení války vyrukoval minulý týden. Ve čtvrtek se ho během své návštěvy ve Spojených státech chystá probrat s americkým prezidentem Joem Bidenem. Představit ho chce i oběma prezidentským kandidátům, Kamale Harrisové a Donaldu Trumpovi. Poté by se o obsahu plánu měla konečně dozvědět také veřejnost. 

Vstup Ukrajiny do NATO je ale věc, kterou Moskva považuje za nepřijatelnou, jak uvádí kanál France24. Putin tvrdí, že mírové rozhovory mohou začít pouze v případě, že Kyjev přenechá Rusku území na východě a jihu Ukrajiny a vzdá se právě svých ambicí na členství v NATO.

Ukrajina požádala o členství v NATO v září 2022. Červencový summit Severoatlantické aliance zemi ale nepřinesl větší záruky, přestože 32 členských států deklarovalo, že je Ukrajina na "nezvratné" cestě ke členství, reportuje agentura AP.

[chooze:article;value:575283]

Biden uvedl, že mír na Ukrajině znamená záruku, že Rusko již nikdy nebude zemi okupovat, ale členství Kyjeva v NATO k tomu není nezbytné. Podle Zelenského, který opakovaně vyzval partnery, aby Kyjevu zaslali pozvánku ke členství, vstoupí Ukrajina do NATO až poté, co Rusko ukončí válku v plném rozsahu.

Částečně skepticky se vůči ukrajinským ambicím staví i český prezident Petr Pavel. "Mluvit o porážce Ukrajiny nebo o porážce Ruska, to se prostě nestane," řekl v pondělí deníku The New York Times. "Konec bude někde mezi," dodal. Ukrajina podle něj nemůže očekávat, že dosáhne svých maximalistických cílů, a některá její území mohou dočasně zůstat pod ruskou kontrolou.

V úterý začalo valné shromáždění OSN. Za Ukrajinu bojuje Zelenskyj i Biden:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.