Časy se ve fotbale nezměnily. Problémy měli i Horník a další

Český fotbal a korupce, jakoby to k sobě už neodmyslitelně patřilo. A není se čemu divit, úplatky ovládají podle znalců i nižší soutěže. 

"Přišli před zápasem rozhodčí a řekli si nemalou sumu peněz, myslím si, že tehdy to bylo deset tisíc s tím, že jestli chceme, aby pískali rovinu, tak jim je prostě máme dát, jinak nás prostě zaříznou," popsal bývalý hráč z divize.

"Je tam zvykem si pomáhat nějakým způsobem i jinak než pomocí na trávníku. Pomáhat si pomocí rozhodčího nebo nějakými zákulisními tahy," upozornil fotbalový novinář Luděk Mádl. 

[chooze:article;value:501827]

S podle nich prohnilým fotbalovým prostředím chtěli bojovat někteří účastníci pražského přeboru. "V roce 2016 jsme nastoupili k zápasu v protestních tričkách s tím, že jsme ten zápas neodehráli. Výsledek byl takový, že my jsme dostali 40 tisíc pokutu a tito lidé pokračovali vesele dál," sdělil člen VV klubu FC Zličín Marek Muller.

Dosud nejznámější kauza je spojena s žižkovským manažerem Ivanem Horníkem, který se pokoušel podle policejních odposlechů opakovaně pomocí úplatků ovlivňovat zápasy ve prospěch Viktorky. Po zhruba 15 letech je tu další podobná kauza, soud řeší údajné ovlivňování zápasů a uplácení rozhodčích bývalým místopředsedou Fotbalové asociace Romanem Berbrem.

[chooze:article;value:497194]

Odborníci tvrdí, že uplácení a korupce není ve fotbale nic nového. Podle nich se zákulisní praktiky jen těžko podaří vymýtit úplně. "V 90. letech, kdy přišli do fotbalu bohatí podnikatelé, a chtěli rychlý úspěch, tak částky byly přes 100 tisíc, dokonce řekl bych několik stovek tisíc. Myslím si že určitá korupce bude vždycky," myslí si bývalý fotbalový komentátor Václav Svoboda.

"Já si myslím, že ty kauzy, které zatím teď jsou, byly za mě už před 40 lety a samozřejmě i budou, to prostě souvisí s fotbalem," poznamenal fotbalový trenér Dušan Uhrin. "Nedělám si iluze, že by se český fotbal vyléčil. Přinejmenším by se to mělo změnit v tom ohledu, že by to snad už nemělo běžet organizovaně," doufá Mádl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.