Čech (†22) mezi oběťmi Hamásu. Do Izraele přijel za přítelkyní

Dvaadvacetiletý Čechoizraelec Oran Elfasi zemřel po řádění teroristické organizace Hamás v Izraeli. S informací přišel jako první web Novinky.cz a potvrdilo ji české ministerstvo zahraničí. 

"Byl v Izraeli na návštěvě přítelkyně. Od rodiny vím, že byl zastáncem míru a toho, aby neumírali civilisté ani v Izraeli, ani v Gaze," řekl pro TN.cz mluvčí resortu Daniel Drake. Pro web iROZHLAS.cz pak Drake doplnil, že mladík měl trvalý pobyt, rodiče i prarodiče v Izraeli. Repatriovat ho tedy resort neplánuje.

"Upřímnou soustrast rodině tohoto česko-izraelského mladíka. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat," dodalo ministerstvo k jeho úmrtí na sociální síti X

Podobně se vyjádřil také předseda vlády Petr Fiala (ODS). "Zpráva, že při útoku teroristické organizace Hamás na Izrael zemřel i český občan, mne hluboce zasáhla. Teroru se musíme postavit a bojovat s ním," napsal. 

[chooze:article;value:526175]

Mladík měl zahynout 7. října pří útoků teroristů na kibuc Nirim. Ten se nachází jen asi 2,5 kilometrů od hranic s Pásmem Gazy a asi 35 kilometrů východně od města Beerševa.

Řádění teroristů z Hamásu v Izraeli naplno vypuklo právě 7. října. Zahynuly při něm stovky Izraelců, ale i množství cizinců. Další asi dvě stovky lidí teroristé unesli. Izrael od té doby bombarduje Pásmo Gazy, které Hamás ovládá. V přípravách má být také pozemní invaze.

Oran není jedinou obětí běsnění Hamásu s vazbou k Česku. Památník Terezín už dříve informoval o úmrtí přeživší holokaustu Giny Semiatichové, která se narodila v někdejším Československu. Také ona zahynula v jednom z kibuců u hranic s Gazou.

Hamás si klade podmínky propuštění rukojmí. V Gaze jich drží přes 200:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.