Moderní bydlení

Čech chtěl zabít prezidenta Venezuely, tvrdí tamní ministr. Zatkli i další cizince

Tři Američané, dva Španělé a jeden Čech byli v sobotu zatčeni poté, co je venezuelští představitelé obvinili, že přijeli do jihoamerické země zavraždit prezidenta Nicoláse Madura. O zatčení informovala agentura AP

Zatčení oznámil ve státní televizi ministr vnitra Diosdado Cabello. Uvedl, že cizinci byli součástí spiknutí pod vedením CIA s cílem svrhnout venezuelskou vládu a zabít několik členů jejího vedení. Cabello ukázal také obrázky zbraní, které byly podle něj zabaveny.

Dle ministra je zatčeným českým občanem 33letý Jan Darmovzal. Podle zjištění webu Neovlivní.cz jde o aktivního záložníka ze 43. výsadkového pluku v Chrudimi. "K aktivním zálohám u 43. výsadkového pluku Chrudim nastoupil v roce 2019 na pozici staršího střelce," popsal pro web vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

[chooze:article;value:573119]

​Zatčení Čecha bez dalších detailů potvrdilo i české ministerstvo zahraničních věcí. "Můžeme potvrdit zadržení českého občana ve Venezuele. Náš zastupitelský úřad v Bogotě, pod který spadá také Venezuela, je v kontaktu s rodinou. V tuto chvíli žádné další informace nemůžeme poskytnout,“ sdělila pro TN.cz Mariana Wernerová z tiskového oddělení ministerstva.

Zatčen člen americké armády

Mezi zatčenými americkými občany je podle Cabella také příslušník námořnictva Wilbert Joseph Castañeda Gomez, který údajně dříve sloužil v Afghánistánu, Iráku a Kolumbii. Americké ministerstvo zahraničí v sobotu pozdě večer potvrdilo zadržení člena americké armády a uvedlo, že si je vědomo "nepotvrzených zpráv o dvou dalších amerických občanech zadržených ve Venezuele."

Ve Venezuele v červenci proběhly prezidentské volby. Jejich výsledek vzbudil vášně: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.