Čech je mezi 50 nejhledanějšími lidmi Evropy. Pašoval tuny drog za miliardy

[chooze:gallery;value:33977]

Obžalovaný Vilém Kováč kriminalistům stále uniká. "Policie vyzývá veřejnost, aby pomohla s pátráním. Pokud muže poznáváte a víte, kde by se mohl skrývat, prosíme o zprávu na linku 158," vyzvala mluvčí Národní protidrogové centrály (NPC) Lucie Šmoldasová.

Ve vazbě v Německu se už přitom nachází jeden z hlavních aktérů případu, cizinec s kontakty na narkobarony. Jeho trestnou činnost policie dále vyšetřuje. "Podle zjištění kriminalistů byl v kontaktu s kartely a zločineckými organizacemi téměř po celé Evropě a domlouval drogové obchody s kokainem v tunovém množství přímo z Jižní Ameriky a dovoz hašiše z Blízkého východu," popsala Šmoldasová.

[chooze:article;value:530087]

Devětačtyřicetiletý Vilém Kováč je obviněný z toho, že měl dalším mezinárodním zločineckým skupinám poskytovat logistiku a neoprávněně přechovávat narkotika. Vše měl zvládat díky organizované zločinecké skupině, kterou kolem sebe postupně vybudoval.

"Minimálně do roku 2018 v Liberci v podstatě vedl drogový velkosklad. Podle zjištění kriminalistů také dokázal poskytnout spediční firmy, které přepravovaly zboží se stovkami kilogramů kokainu nebo hašiše," doplnila Šmoldasová.

Jako úkryt využívali například banány, plechovky s tuňákem, cestovní kufry, železnou rudu, žulové desky, papírové podtácky nebo kukuřičné lupínky. "Přes tunu kokainu a tři a půl tuny hašiše obvinění podle zjištění policie uskladnili v Liberci a drogy distribuovali dalším zločineckým skupinám. Z některých států EU si pro ně přijeli kurýři, do jiných byly vysílány kamiony se zbožím a ukrytými drogami," nastínila Šmoldasová.

Hodnota pašovaných drog pak dosahovala několika miliard korun. "Kováčova skupina je stíhaná též za dovoz cigaret s daňovým únikem přes 84 miliard korun," poznamenala Šmoldasová.

[chooze:article;value:518484]

Čeští policisté zajistili dva kamiony nezákonně dovezených cigaret, v Ekvádoru se povedlo zadržet přes tunu a půl kokainu v zásilce tuňáků, na Slovensku pak 101 kilo kokainu v krabicích s banány, v Lotyšsku přes 900 kilogramů hašiše v žulových deskách a přes 180 kilo hašiše vyšetřovatelé zajistili v cestovních kufrech v Holandsku.

Rozsáhlé vyšetřování

Tato trestná činnost byla natolik rozsáhlá, že pod záštitou Eurojustu vznikly dva mezinárodní vyšetřovací týmy. Před rokem pak proběhla velká akce v devíti státech Evropské unie a v USA. Při ní bylo za organizovanou drogovou trestnou činnost, krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti zadrženo celkem 44 lidí, z toho devět Čechů.

Další kokain pak policisté zajistili při domovních prohlídkách na Slovensku a v Německu. Členům organizované skupiny policie zabavila finanční prostředky, nemovitosti, auta a luxusní hodinky v celkové hodnotě, která přesahovala 40 milionů korun.

"Téměř roční vyšetřování odhalilo bezprecedentní rozsah trestné činnost, aktuálně krajská státní zástupkyně podala k soudu obžalobu proti 11 osobám a jedné firmě," řekla Šmoldasová.

[chooze:article;value:522158]

Nejhledanější v Evropě

Na Viléma Kováče byl vydán Evropský zatýkací rozkaz a je na seznamu 50 nejhledanějších lidí z Evropy. Podle policistů je ozbrojený a může být nebezpečný. Obžalován byl z organizování zločinecké skupiny.

"Za mimořádně závažnou drogovou trestnou činnost hrozí obžalovanému v případě odsouzení výjimečný trest s horní hranicí trestní sazby až 24 let vězení, protože se podílel na mezinárodních drogových obchodech v celkovém prokazovaném rozsahu 7,5 tun narkotik," uzavřela Šmoldasová.

Policisté dopadli gang, který pašoval drogy v pytlích od brambor. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.