Čech jel na levný nákup do Německa. Ten se mu ale zle prodražil

V Německu u obchodu Aldi se na malý nákup v Žitavě (Zittau) zastavil Kamil Šimík z Frýdecka-Místecka. "Nákup trval asi 20 minut, vběhl jsem tam jen pro čokolády jogurty a další drobnosti za 30 eur (asi 730 korun, pozn. red.)," popsal. Žitava leží vzdušnou čarou asi 20 kilometrů od Liberce.

Když se ovšem vrátil ke svému autu, čekalo na něj nepříjemné překvapení. Za stěračem měl pokutový lístek. Jak následně zjistil, některé německé obchodní řetězce pokutují řidiče, kteří nemají parkovací kotouč s vyznačeným časem příjezdu nebo překročí dobu parkování. Týká se to obchodů Aldi, Lidl, Edeka, Rewe, ale i dalších. Hlídání parkovišť a pokutování zajišťují soukromé firmy.

"Naším cílem je zajistit, aby zákazníci Aldi vždy našli volné místo k parkování. Parkování našich zákazníků je už z principu zdarma. Pokud se ale objeví více stížností od zákazníků, že nemají kde parkovat, naše prodejny mohou přistoupit k různým opatřením, jako například požadavku na parkovací kotouče, instalaci parkovacích senzorů či rozpoznávání registračních značek," vysvětlila pro TN.cz mluvčí Aldi Lanna Rieseová, proč k tomuto kroku řetězec přistoupil.

Parkoviště s tímto systémem by měla být označena, pan Šimík ale tvrdí, že žádnou takovou značku neviděl. Tak jako tak, pokuta za 29,90 eura (asi 730 Kč) mu nákup prodražila na dvojnásobek.

[chooze:article;value:518941]

Pokuta může být až 55 eur

Sice se nejedná o novinku, podobný postup je zavedený už od roku 2017, mnozí Češi o něm ale vůbec nevědí. V tom byla i smůla pana Šimíka, protože ten za jiných okolností parkovací kotouč používá.

Jak můžete vidět na obrázku níže, na pokutovém lístku má hlídač parkoviště možnost zaškrtnout výši pokuty. Ta může být až 54,90 eura (asi 1 340 korun), pokud někdo neoprávněně zastaví na místě pro nabíjení elektromobilů nebo na místě pro invalidy.

Řidič, který míří do těchto řetězců, může mít ale štěstí. V některých částech Německa už fungují přímo na parkovacích místech vestavěné parkovací hodiny, tam pak není potřeba nic řešit. Informace by se měla objevit na ceduli u vjezdu.

Jinak je potřeba si kotouč pořídit. Nejlevnější plastové verze vyjdou v Německu na necelá dvě eura, tedy zhruba 50 korun, papírové ještě levněji, tyto verze je ale nutné nastavovat manuálně. Elektronická verze, která funguje automaticky, tedy že pozná, kdy auto zastaví, se dá sehnat za asi 30 eur.

Příklad, jak vypadají parkovací kotouče v Německu:

​Některé řetězce pokutu odpouští, pokud se zákazník prokázal, že u nich nakupoval, což lze obyčejně vyřídit pomocí účtenky. Mluvčí Aldi ujistila TN.cz, že tak je tomu i u jejich prodejen.

[chooze:article;value:522708]

Raději zaplaťte, radí dopravní expert

​"Pokud neoprávněně parkující osoba nezaplatí, náš poskytovatel služeb identifikuje vlastníka vozidla u příslušného úřadu a zašle žádost o platbu poštou," uvedl řetězec Aldi na svých stránkách.

Pokud byste se chtěli placení pokuty z Německa vyhnout, tak soudně či jinak to v Česku nikdo vymáhat nebude, ale dopravní expert Roman Budský tento postup nedoporučuje. I když se jedná o soukromé parkoviště hlídané soukromou službou, nezaplacená pokuta se objeví v úřední evidenci nezaplacených pokut.

"Němci to dost přísně evidují. Když to hodíte za hlavu, může se stát, že vás při další jízdě po Německu policie zastaví, zjistí, že nemáte zaplacenou pokutu, a nepustí vás dál. Ještě větší komplikace je, když letíte přes Německo a přesedáte na některém z německých letišť. Na celní kontrole mohou také zjistit, že máte neuhrazenou pohledávku, a nepustí vás dál, dokud to nezaplatíte," vysvětlil Budský.

"Mávnout rukou nad nezaplacenou pokutou především v Rakousku, Německu či Francii, které jsou dost důsledné ve vymáhání pokut, se může do budoucna zle nevyplatit. Může se také stát, že jedete firemním autem, pokuta je pak vázaná na to auto, sedne pak do něj někdo jiný a v zahraničí se stane, že ho zastaví policie za přestupek někoho jiného. Je lepší pokutu vždy zaplatit," radí Budský.

V Itálii hrozí nejrůznější pokuty. Podívejte se na reportáž TV Nova, kde zjistíte, na co si dát pozor v Benátkách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.