Čech, který byl na Navalného pohřbu: Je vidět, že Moskva má strach

[chooze:gallery;value:34960]

​"Na dnešní pohřeb Alexeje Navalného jsem přišel jako zástupce české diplomacie, která stejně jako miliony Rusů nesouhlasí se zločinnou válkou a podstatou Putinova režimu," řekl Čistecký.

Před moskevským chrámem Ikony Matky Boží se sešly tisíce lidí. Ti skandovali jméno opozičníka, někteří se připojili i s protiválečnými hesly. "Dnešní rozloučení s Alexejem Navalným ukazuje, že obyčejným lidem není lhostejné, co se v Rusku děje. Je tichým, ale jasným vzkazem nesouhlasu s poměry v Rusku," míní zástupce velvyslance.

Pohřeb provázely i velké policejní manévry. Před chrám se postavily antony připravené k přepravě zatčených. 

[chooze:article;value:544224]

"Za kritiku vlády, války nebo armády jsou lidé posíláni do pracovních táborů, zabavuje se jim majetek, hrozí jim vyhazov z práce nebo ze škol," vysvětlil Čistecký. "Rozsah bezpečnostních opatření potvrzuje, že ruský režim má strach z vlastních občanů," doplnil.

Nejvýznamnější kritik Kremlu zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem, informovala vězeňská služba 16. února. Následně ruské úřady odmítaly vydat rodině tělo. To zdržovaly až do pátečního dopoledne.

Navalného tým měl problémy s nalezením místa pohřbu. Kvůli výhrůžkám navíc pohřební služby nechtěly převážet tělo opozičníka.

Rusista: Navalnyj byl výjimečný v komunikaci s příznivci, proto se ho režim bál (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.