Čech průměrně spotřebuje 90 litrů vody za den. Tipy, jak s ní můžete šetřit

Průměrná spotřeba vody se v Česku pohybuje okolo 90 litrů na osobu a den. Pokud ale vodou budeme šetřit, denně ji můžeme snížit až o desítky litrů.

Pokud například necháme puštěnou vodu při čištění zubů, spotřebujeme až 25 litrů, ročně 18 tisíc litrů vody a to je zhruba 5 naplněných rodinných bazénů za 1 800 korun.

​"Je dobré si pravidelně kontrolovat vodoměr, koukat se na to, aby nám nekapal kohoutek, aby nám neprotékala toaleta," říká ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:507253]

Také při sprchování můžeme spotřebovat dva až třikrát méně vody. Nejhorší je ale koupání ve vaně. Při něm spotřebujeme 150 až 200 litrů vody, u pětiminutového sprchování zhruba 50 litrů. Ročně touto změnou můžeme ušetřit až 3 800 korun.

Největší spotřebu vody, tedy asi 80 procent, má v tuzemsku průmysl. "Existuje vodní audit. To znamená, že se dá spočítat, kde je největší potenciál úspory. V průmyslu obecně lze ušetřit nejvíc vody," uvádí náměstek ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha.

Další významnou kapitolou jsou úspory elektrické energie. V Česku dokonce existuje zcela soběstačný dům. Jelikož stojí uprostřed lesa, veškerou elektrickou energii musí získávat ze slunce.

"Ukládá si to do baterií nebo do vody, to znamená většinu roku topíme sluníčkem. Není napojen na žádné inženýrské sítě. Neplatí se běžné složenky. Chybí vyúčtování za vodu, elektrickou energii i za teplo. Dalo by se říct, že ušetříme 100 procent nákladů za veškeré energie," vysvětluje zakladatel projektu Český soběstačný dům Pavel Podruh.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.