Čech si v Chorvatsku založil svobodný stát. Teď tam vtrhla policie

[chooze:gallery;value:33373]

Neobvyklý spor se rozhořel na východě Chorvatska. Pracovníci firmy Chorvatské lesy tam v doprovodu policistů vtrhli do osady Liberland. Na území, které se prohlašuje za suverénní stát, ve čtvrtek provedli razii. Jejím cílem bylo vyhnání obyvatel.

Podle Liberlandu policie ničila majetek kolonistů a pobořila celkem tři chatky, polní kuchyni, generátory a starlinkovou anténu. Současně také zabavila dopravní prostředky jako kola a čtyřkolky, dále pak jídlo a osobní předmět. Několik obyvatel kolonie policie zatkla, jejich přesný počet ale Liberland nespecifikoval.

[chooze:article;value:519727]

Zástupci Liberlandu se hodlají s Chorvatskem soudit. "Požádali jsme o písemné oznámení nebo zprávu a bylo nám řečeno, že nic takového neexistuje. Incident jsme zaznamenali a záležitost vezmeme k soudu," oznámili podle portálu Dnevnik.

Liberland navíc vyzval veřejnost, aby posílala protestní dopisy chorvatské vládě. Tu obviňuje z šikany lidí, kteří chtějí území státu navštívit. "Tento incident se navíc stal během Mezinárodního dne míru," upozorňoval Liberland.

Stát v roce 2015 založil český politik Vít Jedlička, který se otevřeně hlásí k libertariánství. Nachází se na zalesněném ostrově v zákrutu Dunaje na hranicích Chorvatska a Srbska. Ostrůvek o rozloze asi sedmi kilometrů čtverečních si dlouhou dobu nenárokoval ani jeden ze států a byl takzvanou terra nullius, tedy zemí nikoho.

[chooze:article;value:504959]

Liberland má svou vlastní měnu i pasy. Až do letošního srpna však občané neměli přístup na ostrov a žili v zahraničí. Osada, kterou Chorvaté pobořili, začala vznikat teprve nedávno.

Takových území je na světě několik. Největším z nich je Antarktida, která formálně nepatří žádnému státu. V Africe se zase mezi Egyptem a Súdánem nachází území Bír Tavíl, které ani jeden ze států nechce. Tento kus pouště v minulosti několikrát přilákal snílky, kteří na něm založili vlastní stát, žádný však nezískal mezinárodní podporu.

Spolupráce chorvatských a českých policistů. Našli drahý ukradený vodní skútr:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.