Čechů s respiračními nemocemi skokově přibývá. Epidemii čelí téměř všechny kraje

Nemocných s chřipkou a jinými respiračními onemocněními rychle přibývá. V porovnání s minulým týdnem vzrostl počet pacientů o zhruba 33,6 % a podle odborníků bude zřejmě ještě hůř.

"Lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných s respiračními onemocněními včetně chřipky budou zvyšovat. Lidé by se měli pokud možno vyhýbat větším uskupením. A zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla," doporučuje ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Základem prevence onemocnění je kýchat do kapesníku. Omezit by lidé měli také podávání rukou, objímání se při pozdravu nebo dotýkání se obličeje a očí neumytýma rukama.

[chooze:article;value:479391]

​"V případě nemoci nebo jejích příznaků doporučujeme raději zůstat doma a omezit kontakt s rizikovými skupinami, jako jsou senioři nebo osoby s chronickým onemocněním, na nezbytné minimum. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny, což jsou přirozené zdroje vitamínů," dodává Fošum.

Téměř v celé zemi je možné podle ministerstva hodnotit situaci na základě vývoje a dalšího nárůstu nemocnosti ve všech věkových kategoriích jako probíhající epidemii akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Výjimkou jsou dva regiony – Praha a Jihočeský kraj. V hlavním městě lékaři evidují zvýšený výskyt akutních respiračních infekcí, v Jihočeském kraji je pak aktuální situace hraniční. "Data zde naznačují, že epidemie je v tomto kraji zatím lokalizovaná jen ve dvou okresech," upozorňuje ministerstvo.

Podle hlášení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se nyní v Česku nejvíce šíří viry chřipky, SARS-CoV-2 a RSV. "Epidemie chřipky je zatím založena na cirkulaci typu A/H3, postupně se přidává A/H1. Chřipku typu B evidujeme pouze sporadicky," uvádí SZÚ.

Vlna nákaz RS viru kulminuje a bude v příštích týdnech klesat, případů covidu-19 bude podle očekávání přibývat.

Hygienici od minulého týdne v krajích postupně vyhlašují stav epidemie:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.