Čechům chudoba téměř nehrozí, zní z EU. Je to nesmysl, oponuje sociolog

Statistický úřad Evropské unie zveřejnil data, z nichž Česko vychází jako země, jejíž obyvatelé jsou nejméně ohroženi chudobou. Výborně si Česká republika také vede, co se týče rizika chudoby mezi mladými lidmi ve věku 15 až 29 let.

Zatímco v Evropě je chudobou v průměru ohroženo přes 16 % jejích obyvatel a přes 20 % mladých dospělých a dospívajících, v Česku má jít jen o necelých 9 %, a to v obou ukazatelích. Data sesbírali statistici v roce 2021.

​Podle sociologa ze společnosti PAQ Research a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Daniela Prokopa je ale tato statistika silně zavádějící. "Ten ukazatel je nesmyslný. Vychází totiž z toho, že chudobou jsou ohroženi lidé s příjmem pod 60 procent mediánu příjmů v té dané zemi. To znamená, že například v Dánsku je ten chudý člověk přibližně na úrovni středně příjmového člověka v Česku," řekl pro TN.cz. Medián u příjmů znamená, že polovina populace má větší příjem a polovina populace menší.

Ke srovnání Česka a Dánska se dá použít standard kupní síly, který Eurostat měří v bodech pro všechny členské země. Pro porovnávací účely používá jednotku PPS, 1 PPS má stejnou hodnotu ve všech zemích. Zatímco Češi měli v roce 2021 medián kupní síly 13 815 PPS, u Dánů to bylo 22 899 PSS. Dánové si tak ze své výplaty koupí podstatně více. Mediánová mzda byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve 4. čtvrtletí 2021 v Česku 34 360 korun, zatímco průměrná mzda byla 40 135 korun.

[chooze:article;value:498774]

"Eurostat dělá velkou chybu, že tento údaj zveřejňuje. Například v Česku takhle definovaná chudoba v poslední době klesla, protože o něco stouply důchody, ale medián platů stagnuje," tvrdí Prokop. Realita je podle něj ale mnohem horší.

"Z našich výzkumů vyplývá, že se situace ve skutečnosti naopak spíše zhoršovala. Zhruba pět až sedm procent lidí je v posledních měsících extrémně ohroženo chudobou. Jsou to lidé, kteří jsou měsíčně v minusu a nemají úspory. Dalších asi 20 procent je chudobou ohroženo částečně. To znamená, že s penězi sice vyjdou, ale mohou je silně zasáhnout neočekávané výdaje, výpadek příjmů nebo další zdražování," popsal skutečné poměry v Česku.

[chooze:article;value:498874]

"Zhoršila se hlavně situace rodin s dětmi a domácností, kde je pouze jedna vydělávající osoba, naopak životní úroveň důchodců se díky valorizacím prakticky nezměnila," doplnil dále Prokop. Vysvětlil také, proč je bohaté Dánsko podle Eurostatu tolik ohroženo chudobou mladých, zvláště v porovnání s Českem.

"Je to dané tím, že v Dánsku odcházejí mladí lidé dříve z domova a mají mnoho věcí zadarmo, například ubytování v rámci univerzit. Mají malé příjmy, ale také jen minimální výdaje a žijí ve vlastní domácnosti. Naopak v Česku žijí lidé mezi 15 a 29 lety často ještě v domácnosti rodičů, a celá domácnost tak má příjmy výrazně vyšší. Takže zatímco v Česku statistika ukazuje domácnost se staršími dětmi, v Dánsku domácnost studentů.

Lidé na Václavském náměstí protestovali proti vládě. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.