Čechům docházejí úspory. Každá desátá domácnost žije bez rezervy

Zhruba před rokem Češi měli v bankách naspořené rekordní tři biliony korun. Teď to bude výrazně méně. Téměř třetina lidí podle statistik žije jen s minimální finanční rezervou, která by nepokryla ani jejich měsíční náklady.

Podle ekonomů by měl každý z nás mít finanční polštář v podobě minimálně tří měsíčních platů. Jenže nejčastější finanční rezerva Čechů je nižší – do dvaceti tisíc korun. Nejvíc lidí ji má v Karlovarském, Královéhradeckém nebo Moravskoslezském kraji.

"My vidíme, že jsou obrovské rozdíly mezi lidmi. Jsou lidé, kteří si našetřili velké peníze, myslí na svou penzi a zvládají investovat, ale pak tady máme v krizi bohužel stále rostoucí skupinu obyvatel, která nevychází s penězi," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:487743]

Podle nejnovějších statistik zhruba každý šestý Čech v poslední době nedokázal zaplatit alespoň jeden ze svých běžných výdajů.

Řada z nás prý neumí efektivně proškrtat své výdaje, a tak po malých částkách nakonec měsíčně utratí i tisíce za nesmysly. Některým lidem dokonce peníze zbývají, přesto si je ale neodkládají stranou a bezhlavě utrácí.

"Měli bychom vychovávat mladou generaci k finanční gramotnosti tak, aby se ty špatné zvyky nedědily v rodině," dodal Křeček.

[chooze:article;value:487518]

Řešením je tak prý naučit děti s penězi hospodařit – ideálně jim s nástupem na základní školu začít dávat kapesné. Některé rodiny se v případě finanční gramotnosti svých dětí dostávají do začarovaného kruhu. Nezbývají jim peníze.

"Pravděpodobně se zvýší počet dětí, kdy se jim kapesné buď sníží, anebo žádné mít nebudou, protože bohužel ty rodiny už nebudou mít peníze," myslí si ekonom Petr Studnička.

Odborníci proto radí, aby rodiče s dětmi o penězích a jejich hodnotě mluvili.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.