Čechům naúčtovali záchranu v Alpách: Vše jsme udělali správně, tvrdí trojice

Tým tří českých horolezců minulý týden uvízl při šplhání na nejvyšší horu Rakouska Grossglockner. Zastihlo je tam špatné počasí. Před umrznutím je musela nakonec zachraňovat rakouská horská služba, která při vysvobozování použila i vrtulník.

Skupina Dismanteam, jejíž členové na horu šplhali, se k incidentu vyjádřila na svém instagramu. V ní detailně rozebrala, co všechno se v Alpách stalo. Zároveň také horolezci odmítají tvrzení, že by riskantní cestu podcenili.

[chooze:article;value:536097]

Dismanteam například prohlásil, že na Grossglockner nelezli unavení. "Nevyrazili jsme po osmi hodinách cesty autem, nýbrž po pětihodinovém spánku ve stanu v Kalsu. Nevyrazili jsme ani za špatného počasí, nýbrž za oblačna s viditelností na několik kilometrů a bez strážek," prohlásili horolezci. Ti se podle svých slov pokoušeli o zdolání doposud nepokořené trasy. Chtěli tak učinit prvovýstup.

Cestu měli údajně dobře naplánovanou, při výpravě je však potkávala jedna překážka za druhou. "Stav ledu a sněhu uprostřed stěny a výš nebyl dobrý, a tak výstup zabral déle, než jsme čekali. Na sněhových platech jeden člen týmu ztratil mačku a tím okamžikem bylo extrémně rizikové postupovat dál i kamkoliv sestupovat," vysvětlil tým.

Protože jeden z horolezců nemohl kvůli chybějící mačce pohybovat, rozhodli se požádat o pomoc. Neměli příliš mnoho času, přes noc totiž mělo na hoře sněžit. Napadnout mělo až 30 centimetrů sněhu.

[chooze:article;value:527271]

Na doporučení záchranářů přečkali na Grossglockneru noc. "Po dohodě se záchranáři jsme vykopali bivak a tam přespali. S týmem záchranářů jsme celou noc komunikovali, poskytli svou polohu a průběžně informovali o našem stavu," tvrdili horolezci.

Druhý den se k nim záchranáři dostali a pomohli jim zpět do bezpečí. Za záchranu jim však naúčtovali 21 500 eur, v přepočtu něco přes půl milionu korun. "Akce je pro nás zkušeností a ponaučením, že není správné spoléhat v horách na jednodenní okno počasí," uznal tým.

Pod vrcholem K2 zemřel nosič. Horolezci musí vysvětlit, proč mu nepomohli (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.