Čechům vadí současné důchody. Řekli, za co by si klidně připlatili

[chooze:gallery;value:36731]

​Podle většiny veřejnosti český důchodový systém nedokáže lidem zajistit důstojné stáří, a dokonce ani pokrytí základních potřeb. Právě proto většina lidí podporuje důchodovou reformu, vyplývá z nového průzkumu agentury STEM.

Z navrhovaných změn lidé nejvíce podporují, aby stát lidi více motivoval k tomu, aby si na stáří částečně šetřili sami. Pro je až 61 % dotázaných. Necelá polovina lidí (46 %) se také staví kladně ke zvýšení plateb za sociální pojištění.

Nízkou podporu mají naopak zvýšení věku odchodu do penze (21 %) a snižování vyplácených důchodů (19 %). Podle většiny lidí by mělo být zachováno to, že se výše starobního důchodu odvíjí od výše předchozího příjmu.

[chooze:article;value:564782]

​To, že současný důchodový systém není spravedlivý, uvedly tři pětiny lidí (60 %). O rok dříve to bylo téměř stejně (57 %). Zhruba dvě třetiny lidí (64 %) soudí, že průměrný starobní důchod nepostačuje na pokrytí základních potřeb penzistů. V minulém roce to bylo zhruba stejně (62 %).

​"Průměrný starobní důchod byl v Česku na začátku roku 2024 asi 20 700 Kč. Tuto informaci jsme respondentům v rámci dotazování neposkytli. Ve svém hodnocení se tak spíše opírali o svoji vlastní představu o tom, kolik by průměrný důchod mohl být. Ta je pravděpodobně ovlivněna výší jejich vlastního důchodu, případně výší důchodu lidí v jejich okolí," uvedl ředitel výzkumu STEM Jaromír Mazák.

[chooze:poll;value:92a54bea691a2634485ea9ddede65a037604dfe2]

​Téměř tři čtvrtiny lidí (74 %, loni 71 %) si myslí, že současný systém důchodového zabezpečení lidem neumožňuje prožít důstojné stáří. 

Důchodová reforma obsahuje mnoho změn. Počítá například s navyšováním důchodového věku, se snižováním výpočtu nových důchodů nebo s minimální penzí ve výši 20 % průměrné mzdy. Podrobný přehled změn najdete v tomto článku na TN.cz

V lednu se chystá valorizace důchodů. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka řekl, jak se zvednou (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.