Čechy čeká lepší cesta k moři. Chorvaté otevřeli nejdražší silnici v zemi

[chooze:gallery;value:33586]

Chorvatský premiér Andrej Plenkovič ve středu slavnostně otevřel nový úsek státní silnice, který vede mezi uzlem Škurinje na rijeckém okruhu a plánovaným kontejnerovým terminálem Zagrebačka obala v západní části města Rijeka. Zhruba tři kilometry dlouhý úsek je vůbec nejdražší silnicí v Chorvatsku.

Stavba jednoho kilometru vyšla na 21,8 milionu eur (v přepočtu zhruba 540 milionů korun), uvedl chorvatský deník DnevnikCenu výrazně zvedla komplikovanost celé stavby. Na trase se totiž nachází hned několik náročných staveb, z nichž významnější jsou tunel Podmurvice (dlouhý 1 253 metrů) a viadukty Piopi (316 metrů) a Mlaka (144 metrů). Téměř celá silnice prochází různými tunely, železničními podjezdy či viadukty, takže prakticky nevede po povrchu, ale buď pod zemí, nebo ve vzduchu.

[chooze:article;value:524628]

​85 procent nákladů bylo hrazeno z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zbytek ze státního rozpočtu. Starosta Rijeky Marko Filipovič při otevření silnice řekl, že pro svůj význam by se měla jmenovat Středozemní cesta. Premiér Plenkovič ve svém projevu upozornil, že jde o působivý stavební projekt, a poděkoval všem, kteří se na stavbě podíleli, i občanům Rijeky, zejména těm, kteří podél silnice bydlí. 

Smlouva na stavbu silnice byla podepsána v roce 2018 a cílem nového úseku je podle chorvatského ministerstva moře, dopravy a infrastruktury mimo jiné snížení negativních vlivů na životní prostředí, protože auta již nebudou jezdit přes okolní města. Ministerstvo také očekává úsporu času mezi městem Rijeka a dálnicí A7. Češi si budou moci novou trasu vyzkoušet, když k moři pojedou přes rakouský Villach.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.