Čechy nejvíc trápí obrana a bezpečnost Evropy. Velký průzkum před volbami

[chooze:gallery;value:35559]

​Zatímco se v Česku na červnové volby do Evropského parlamentu chystá 38 procent dotázaných Čechů, zcela to nezajímá 62 procent respondentů. V Unii ale volby zajímají průměrně 60 procent lidí, 40 vůbec. Trochu lépe už vypadá další graf. Pokud by se volby do europarlamentu konaly příští týden, k urnám by dorazilo 58 procent Čechů, zcela odmítavě se k tomu staví 24 procent.

Přesto, jak upozornili výzkumníci připravující průzkum, Česko patří mezi země, u kterých nejvíce vzrostl zájem o volby: "Nárůst zájmu o volby do Evropského parlamentu je znatelný u všech států, nejvíce to bylo oproti výzkumu v roce 2019 v Chorvatsku (+24 procentních bodů), České republice (+22 procentních bodů), Litvě (+20 procentní bodů) a Finsku (+20 procentních bodů)."

Česká republika a Francie jsou naopak jedinými dvěma zeměmi v EU, jejichž obyvatelé vidí europarlament spíše negativně než pozitivně.

[chooze:poll;value:38fb28b8c90d795c183b06749ed9ee893c560f99;layout:tn_nova]

[chooze:article;value:551321]

Důležitost volebních témat

Rozdíly jsou patrné také ve volebních tématech, na kterých voličům záleží. Zatímco v Unii jako celku je největší zájem o boj proti chudobě a sociální exkluzi a na druhém místě je veřejné zdraví, v Česku hraje prim obrana a bezpečnost EU. Na druhém místě mají Češi jako nejdůležitější téma autonomii EU v oblasti průmyslu a energetiky, což je v evropském průměru až v poslední třetině.

Třetí nejdůležitější téma je pro Čechy budoucnost EU, což je v evropském srovnání až na šestém místě. Evropané jako celek mají na třetím místě podporu ekonomiky a vytváření nových pracovních míst, což je pro Čechy na pátém místě. Velký rozdíl je také ve vnímání důležitosti zelené politiky EU, kdy v Česku je oproti zbytku EU vnímaní důležitosti tohoto tématu jako důležité sotva třetinové.

Tato zjištění odpovídají i nedávným výsledkům průzkumu společnosti STEM/MARK. V něm vyšlo, že jako nejdůležitější téma mají Češi bezpečnost Evropy, dále energetickou a surovinovou bezpečnost Evropy a třetí byla migrační politika a boj s nelegální migrací. Podrobnosti k tomuto výzkumu zjistíte v tomto článku na TN.cz.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

[chooze:article;value:547217]

Dopad EU na životy Čechů

Velmi podobný je celkový pohled Evropanů i Čechů na dopad rozhodování v EU na jejich životy. Zcela s tímto souhlasí 73 procent Evropanů a 72 procent Čechů. Zcela nesouhlasí 26 procent Evropanů a 27 procent Čechů. ČR je také státem, kde je oproti poslednímu průzkumu z podzimu loňského roku největší nárůst v přesvědčení, že má EU dopad na každodenní život, a to o 12 procentních bodů.

Průzkum zařizovala společnost Verian, výzkumníci sbírali odpovědi mezi 7. únorem a 3. březnem. Oslovili celkem 26 411 lidí ve všech 27 unijních státech. V Česku se průzkumu zúčastnilo 1 011 respondentů mezi 7. a 22. únorem.

[chooze:poll;value:90af7ad3779a2f3fc9b638a8b6f5d569f429b47b;layout:tn_nova]

Shrnutí výsledků průzkumu pro Českou republiku (v češtině) najde v dokumentu níže. Kompletní informace k výsledkům (v angličtině) i z ostatních členských zemích najdete zde na stránkách Eurobarometru.

[chooze:document;value:d96673be-e89a-4e07-8776-db2a71086685]

Migrační pakt rozdělil Evropu, české europoslance přehlasovaly silnější státy. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Více Čechů se zajímá o volby do Evropského parlamentu. Podívejte se na reportáž o předvolebním průzkumu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.