Čechy rozzuřila čokoláda za 140 korun. Nemůžeme za to, dušují se řetězce

[chooze:gallery;value:37585]

Ceny čokolády vyšplhaly pro mnoho Čechů vysoko nad únosnou míru. Například stogramová Milka stojí bez slevy 65,90 koruny, Studentská pečeť 139,90 koruny. 

Vysoké ceny kakaa

"Ceny všech produktů, které nabízíme, se odvíjí podle situace na trhu. Stejné je to i v případě čokolád, kde se konečná cena odvíjí od cen kakaa. Cena kakaových bobů, ze kterých se čokoláda vyrábí, oproti loňskému roku stoupla o téměř 100 %, výrazně vzrostla také cena kakaového másla, které je další složkou čokolád. Nárůst cen tak samozřejmě ovlivnil také naše dodavatele a tím pádem i ceny nákupní a prodejní," uvedla mluvčí Lidlu Eliška Froschová Stehlíková.

S tím souhlasí i mluvčí dalších českých řetězců. "Za poslední rok došlo k nárůstu ceny čokolády, a to zejména vlivem výrazně rostoucí ceny kakaa na světových trzích," sdělil mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Vysoké jsou podle mluvčích tedy už výkupní ceny pro řetězce.

[chooze:article;value:575322]

"Našim zákazníkům se snažíme nabídnout vždy potraviny za nejvýhodnější cenu. Tu ovlivňuje hned několik významných faktorů, včetně vstupní nákupní ceny od dodavatele, ceny energií, logistiky, personální náklady a dalších, na základě kterých je stanovována konečná prodejní cena," prohlásila mluvčí řetězce Billa Dana Bratánková.

"Konkrétně u čokolády je to vysokými cenami kakaa, to je něco, co se do cen postupně propisuje," souhlasí ekonom Jan Bureš. Že totiž ceny čokolády stoupnou, předpokládali analytici už na začátku roku.

Vyšší cenu kakaa zapříčinilo nepříznivé počasí. V Africe totiž vlivem klimatických změn, ale i například jevu El Niño bylo extrémně větrno a sucho. To zhoršilo zdraví kakaovníků a rostlo méně plodů.

[chooze:article;value:548088]

Cena kakaa je letos oproti loňsku dvojnásobná, na jaře byla dokonce čtyřnásobná. Výrobci čokolád už v březnu avizovali, že se vysoké ceny kakaa mohou projevit na konci roku, nebo dokonce ještě příští rok.

Obrovské slevy

Co je ale pro spoustu lidí nepochopitelné, jsou akce obchodů, ve kterých nabízí obří slevy. Například Studentskou pečeť prodávají s 68% slevou za 44,90 koruny. To znamená, že je o skoro 100 korun levnější než bez slevy.

"Řetězce se utrhly ze řetězu. To už není o cenotvorbě, kterou respektuji, ale o umělých 'slevách'," vadí například Martinu Filovi na sociální síti X.

Podle Bratánkové nabízí Billa slevy kvůli dynamickým změnám cen komodit. "Přinášíme našim zákazníkům tisíce slev v našich slevových akcích, speciálech a prostřednictvím věrnostního klubu týdně, aby u nás mohli nakoupit své oblíbené produkty za příznivější cenu," vzkázala.

[chooze:article;value:547522]

Podobně se vyjádřili i mluvčí dalších řetězců. "Ceny čokolády rostou v důsledku zdražení kakaa, kakaových bobů. Přesto se snažíme každý týden přinášet našim zákazníkům zajímavé akce a nabízet produkty za co nejpříznivější ceny," oznámila mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

"U čokolád vidíme, že zákazníci více nakupují jednak menší balení, jednak více v akci. Proto jsme například čokolády Milka zařadili do programu Nízké ceny zaručeny," sdělila mluvčí Tesca Iva Pavlousková.

"Slevové akce mají podporovat celkový prodej zboží v maloobchodních řetězcích, nemáme data o tom, že by řetězce se slevami šly do záporné marže, ale řekl bych spíše, že je to nepravděpodobné," vysvětlil ekonom Bureš. "Když u určitých artiklů srazíte marži k nule, může vám to pomoct v celkových tržbách a nakonec v celkových ziscích," dodal.

"Je ale dobré sledovat cenu artiklu napříč trhem a její vývoj v čase. Měla by reflektovat výrobní náklady, ale i cenu pracovní síly, která do toho vstupuje, a v poslední řadě může roli hrát dynamika marží," popsal.

O zdražení kakaa informovala TV Nova v následující reportáži (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.