Čeká nás nebeská podívaná. K vidění bude polostínové zatmění Měsíce

V pátek 5. května vyjde Měsíc v úplňku. Bude však poněkud tmavší než obvykle, a to na svém levém okraji. Proběhne totiž takzvané polostínové zatmění Měsíce.

"Měsíc bude v době svého východu procházet blízko plného zemského stínu, a bude se tak zdát, jako by byl mírně začouzený sazemi ze svého levého okraje," vysvětlili na webu pracovníci Astronomického ústavu AV ČR.

[chooze:article;value:500328]

Maximální a zároveň i nejvýraznější potemnění nastane v 19:23. V té době však podle astronomů bude úplněk ještě pod obzorem. "Na území Česka vychází zhruba půl hodiny po maximu úkazu, kdy bude ztmavení ještě relativně patrné," uvedli.

Astronomové jsou přesvědčeni, že daleko lepší podmínky pro pozorování budou panovat na jihovýchodě, například v Maďarsku nebo na Slovensku. Právě tam totiž bude Měsíc vycházet dříve po maximu úkazu. Zatmění tak bude ještě výraznější.

"Abyste Měsíc zastihli v době ještě očima viditelného potemnění, musíte si najít místo s dokonale odkrytým východojihovýchodním obzorem, ideálně vysoko v horách," radí experti.

Japonská sonda havarovala při přistání na Měsíci. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.