Čeká nás nebeské divadlo. Na obloze půjde vidět zář pro fajnšmekry

V pátek 15. září nastane nov, noci tak budou tmavé a podle astronomů až do konce září bez záře Měsíce. Právě díky tomu můžeme spatřit zvířetníkové světlo. To bude možné pozorovat před rozbřeskem nad východním obzorem.

"Ve stejném období se přitom ve střední Evropě rovina zvířetníkového světla vyklání pod nejvyšším úhlem právě ráno před rozbřeskem a neostrý kužel světla směřuje vysoko do souhvězdí Berana přes slabou Mléčnou dráhu v Blížencích, hvězdokupy v Býku nad majestátním souhvězdím Orionu," uvádí na webu Astronomický ústav AV ČR.

[chooze:article;value:514961]

Zvířetníkové nebo také zodiakální světlo je sluneční světlo, které je rozptýlené na prachové částice v rovině Sluneční soustavy a ekliptiky (rovina zemské dráhy, pozn. red.). "Světelný kužel se tak promítá na oblohu do zvířetníkových souhvězdí," vysvětlil TN.cz astronom Petr Horálek s tím, že podle toho zář dostala i své jméno.

Podle Horálka se jedná skutečně o zář pro pořádné fajnšmekry. "Za vyhlížením zvířetníkového světla je nutné vyjet daleko od měst, nebo alespoň do míst, kde ve směru na východ nesvítí žádné velké město," radí odborníci.

"Problém je v tom, že to světlo je 60krát až 100násobně slabší, než je světelné znečištění ve městech. Je dobré se buď dostat vysoko do hor, nebo jet daleko od měst, a to až stovky kilometrů," nastínil Horálek.

Lidé kromě toho budou moci navíc spatřit rovnou dvě jasné planety. Vysoko nad jihem Jupiter a nad východem ještě výraznější Venuši.

Perseidy v srpnu rozzářily noční oblohu. Podívejte se na reportáž (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.