Čeká nás úchvatná podívaná. Obloha nabídne hned několik nebeských úkazů

V noci ze středy 10. na čtvrtek 11. dubna se toho na nebi bude dít opravdu hodně. Lidé mohou stále vyhlížet světlo zvířetníku. Až téměř do půlky dubna totiž panují ideální podmínky. "V této době jej pozorujte po soumraku nad západním obzorem daleko od měst," poradili odborníci z Astronomického ústavu AV ČR.

Takzvaná "zář pro fajnšmekry", jak astronomové rádi jevu říkají, je ale zhruba 70krát slabší než obloha v přezářených velkoměstech. Je třeba vyrazit někam, kde pozorování nebude rušit smog ani případná mlha. Poté stačí na nebi hledat světelný kužel, který sahá do výšky až 60 stupňů nad obzor.

[chooze:article;value:547796]

Za soumraku okolo 21. hodiny se pak ve středu nad západním obzorem bude pozvolna zjevovat těsné přiblížení jasné planety Jupiter a Měsíce. Ve chvíli, kdy se bude stmívat a objekty budou postupně níže k obzoru, bude možné malým dalekohledem objevit na nebi také planetu Uran a v okolí Jupiteru hned čtyři jeho nejjasnější měsíce. Nad trojicí těles pak budeme moci spatřit při setmění i pouhým okem viditelnou hvězdokupu Plejády.

"Pohled na náš Měsíc bude nabízet nejen srpek jeho osvětlené části, ale také popelavý svit Sluncem přímo nenasvětlené části. Popelavý svit je způsoben slunečním světlem rozptýleným zemskou atmosférou směrem k Měsíci, odrážejícího se od měsíčního povrchu zpět k nám," popsali astronomové.

Pozoruhodná podívaná se pak naskytne také ve čtvrtek za rozbřesku krátce po páté hodině ráno. Velmi nízko nad východo-jihovýchodním obzorem už za světla rozbřesku půjdou nalézt za dobrých povětrnostních podmínek planety Mars a Saturn.

"Nalezení obou planet bude ale vyžadovat dokonale odkrytý obzor a po ruce alespoň malý dalekohled, obloha už bude v té době v místě obou planet dost světlá. Ve větším dalekohledu spatříme Saturn i s jeho prstenci," uvedli astronomové.

Nad Českem se objevila polární záře. Podívejte se na reportáž (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.