Čeká nás úchvatná podívaná. Setkají se dvě nejjasnější planety noční oblohy

Konjunkci, tedy vzájemné úhlové přiblížení objektů na obloze, mohou lidé pozorovat 1. a 2. března. V opravdu těsné blízkosti se ocitnou planety Venuše a Jupiter.

"První březnovou středu a čtvrtek pohlédněte po západu slunce za soumraku nad západní obzor. Uvidíte jasnou planetu Venuši a poblíž ní rovněž velmi jasnou planetu Jupiter," informoval na webu Astronomický ústav AV ČR.

[chooze:article;value:490785]

Přiblížení dvou nejjasnějších planet noční oblohy předcházela minulý týden konjunkce s Měsícem. Lidé nyní budou moci spatřit nebeské divadlo i pouhým okem.

"Dvojici budete moci pozorovat tím déle, čím více odkrytý západní obzor budete mít. Ideálně tedy na vyvýšeném místě. Pokud navštívíte nejbližší lidovou hvězdárnu, uvidíte oba objekty v dalekohledu jako jasný oválek (Venuše) a slabší disk obklopený šňůrou tří až čtyř hvězdiček (Jupiter se svými měsíci). Při pohledu očima se bude zdát, jako by na obloze svítily dva vzdálené diamaty u sebe," popsali astronomové.

A i počasí bude příznivé. "Lepší podmínky jsme si pro pozorování nemohli přát. Na celém území bude jasno. Planety by mělo jít dobře vidět jak dalekohledem, tak i pouhým okem," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Rusko vyslalo záchrannou loď pro uvázlé kosmonauty. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.