Moderní bydlení

Celá digitalizace stavebního řízení by měla začít nanovo, tvrdí úředníci

Vydávání stavebních povolení

Získat stavební povolení v Česku trvá v průměru půl roku až rok, nefungující digitalizace ale zasadila stavebníkům zdrcující ránu. V ohrožení je kvůli tomu nejenom výstavba bytů, ale třeba i klíčové projekty jako vysokorychlostní tratě. "Stavebníci na nás tlačí, že nemohou stavět, že nevydáváme povolení," stěžoval si starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

"Obce by potřebovaly, aby byl systém co nejdříve v takovém stavu, aby mohly normálně fungovat, aby mohly zkrátka plnit svoji úlohu vůči občanům a stavebníkům, aby bylo zřejmé, že rozhodnutí, která budou dělat, budou v souladu se zákonem," přidal Jan Holický, předseda Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR.

[chooze:article;value:575495]

​"Dneska úřady využívají svoje staré systémy, kdy v nich připravují ta rozhodnutí, potom je systémem Ctrl+C, Ctrl+V vkládají do těch nových systému. To je samozřejmě dlouhodobě neudržitelná a nepřijatelná praxe, ale ne vinou úředníků, ale toho systému," poznamenal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Schválení kolaudace

Velké problémy s kolaudací měli v pražském Radotíně, kde přes léto v mateřské škole kvůli velkému počtu dětí přistavěli dvě třídy, modernizací navíc prošla i kuchyň. Radnice se bála, že od nového školního roku nebude možné nové prostory využívat.

"Kdybychom měli celou kolaudaci zvládnout v novém informačním systému stavebního řízení, nezvládli bychom to včas a školky by 2. září neotevřely. Museli jsme si pomoci starým informačním systémem a poslední srpnový týden radotínskou a i lochkovskou školku náš stavební úřad úspěšně zkolaudoval," nechal se slyšet Pavel Jirásek, tajemník Úřadu městské části Praha 16.

[chooze:article;value:575343]

​Proškolení úředníků

"Naši úředníci absolvovali prakticky veškerá školení, která byla nabídnuta ministerstvem. Nikdy nebyl ukázán systém jako celek, byly ukazovány určité moduly, ale nikdy ne od A do Z, takže v pondělí neočekávám nějaké valné výsledky," upozorňoval před měsícem starosta obce Chrast Vojtěch Krňanský (nez.).

Ministr Kupka, který dostal digitalizaci stavebního řízení na starost, by chtěl nejenom spolupracovat více s úředníky, ale hodlá v následujících dnech i zveřejnit návod pracovních postupů. Ten by měl úředníkům pomoci s prací v novém i starém systému současně.

Základní funkčnost systému

Úředníci upozorňovali od července na chyby, které někdy zcela znemožňovaly odeslání dokumentů, velkým problémem bylo ale také vyhledávání žádostí v systémů a jeho celková nefunkčnost. "Chceme pokračovat v tom systému. On bude potřebovat celou řadu změn a doplnění funkcí, které předpokládá zákon," sdělil Kupka.

Pokud ale Úřad pro hospodářskou soutěž vyhodnotí, že to není z důvodu chyb a porušování zadávání veřejných zakázek bezpečné řešení, bude se muset začít úplně nanovo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.