Celé chorvatské pobřeží hoří. Všude je dým, vůně borovic zmizela, popisují Češi

[chooze:gallery;value:36851]

​Bitva Chorvatů s ohněm ještě není u konce. Rozsáhlé požáry, které zachvátily pobřeží Chorvatska, se stále šíří. Uhasit požár se snaží už třetí den. Největší z nich, který ohrožoval Makarskou riviéru, dostali už z větší části pod kontrolu.

Další požár ale ohrožuje například Trogir, který se také řadí mezi populární turistické destinace. Oheň tam spaluje kopce na západní straně města. Chorvatští hasiči, kterým vypomáhá armáda, nasadili také dvě hasičská letadla Canadair CL-415, píše Dnevnik. Tato letadla pomáhala například při hašení předloňského požáru v Českém Švýcarsku.

​Oheň ohrožuje téměř celou Dalmácii. Hasiči zasahují i u Smokoviće nedaleko Zadaru, kde se jim požár podařilo dostat pod kontrolu. Poblíž Šibeniku zase hoří u městečka Skradin. Chorvatští hasiči na sociálních sítích zveřejnili fotografie z nočních zásahů, na kterých jsou vidět scény připomínající pekelné výjevy.

[chooze:article;value:567277]

I když mají požár na Makarské riviéře hasiči pod kontrolou, v oblasti stále platí mimořádná pravidla. "Situace v Podgoře je klidná. Okolo druhé hodiny ráno jsme zastavili oheň, vítr se uklidnil a pokud se něco nezmění, bude to dobré. Ale je to velká oblast a stále potřebujeme Canadairy," řekl podle portálu Jutarnji velitel dobrovolných hasičů v Podgoře Stjepko Mrsić.

V Podgoře a okolních vesnicích nejde proud. Díky tomu, že tam oheň už není bezprostředním nebezpečím, se evakuovaní lidé mohli postupně vracet do svých domů. V ohromné bitvě na Makarské s ohněm bojovalo 317 tamních hasičů se zhruba 70 vozidly, kterým navíc přijeli na pomoc kolegové ze sousední Dubrovnicko-neretvanské župy.

I tak ale měli hasiči velké problémy. "Doslova bráníme dům po domu, nemáme dost sil a závisíme na armádě. Doufám ale, že se nám podaří všechny domy ubránit," řekl velitel makarských hasičů Josip Baričević Bepo.

Vyděšení turisté

Rozsáhlé požáry zuří na vrcholu dovolenkové sezóny, řada turistů tak má přirozeně obavy z cesty na Jadran. Aktuální situace je hlavním tématem facebookových skupin pro návštěvníky Chorvatska, kde se to hemží svědectvími a dotazy na bezpečnost oblíbených lokalit. "Někteří říkají, že je to bezpečné, ale člověk má strach, aby se neocitl zbytečně v nějakém ohrožení," vyjádřila své obavy jedna členka. 

"Teď ráno je všude po celé riviéře spousta dýmu nad pobřežím, visí to i nad mořem. Místo vůně borovic je všudypřítomný smrad spáleniště. Tak to bylo i včera ráno, pak to vítr sice rozfoukal, ale znovu to celé začalo hořet," popsal jeden z Čechů situaci na Makarské riviéře ve čtvrtek ráno. 

Turisté, kteří jsou na místě, se vesměs shodují, že oheň se zatím podařilo zkrotit, pobřeží je ale zahalené kouřem. "V Promajně se vše vrací k normálu. Moře se čistí od popela a na obloze už není vidět jen kouř, ale i slunce. Tak snad to jednotky hasičů konečně zvládly. Bylo to hrozné, všude dým a houkající auta hasičů. A to jsme byli dost daleko," sdělila další z Češek v Chorvatsku.

O aktuální situaci ohledně chorvatských požárů promluvil František Kadlec: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.