Celebrity o svých důchodech: "25 tisíc v Praze, to je směšný," vzkázal Krampol

[chooze:gallery;value:31775]

Přestože dřely celý život a odváděly vysoké daně, stát jim mnohdy odmítá vyplácet důstojné důchody. Řeč je o českých celebritách, jejichž příjmy se ve stáří radikálně snížily, takže v penzi raději místo odpočinku stále pracují. 

Někteří toho mají ale plné zuby. Například zpěvačka Helena Vondráčková respektovat úřady přisouzený důchod odmítla a začala se soudit. Po letech tahanic spor o zvýšení důchodu vyhrála. Je však jedna z mála, kdo byl takové riziko ochotný podstoupit. Většina slavných prý raději přijme, co jim stát přidělil, než by se hnala k soudu. Přesto herci a zpěváci zastávají názor, že důchod jim na pokrytí životních nákladů nestačí.

[chooze:article;value:504766]

Důchody jsou směšné, je třeba pracovat

S tím souhlasil i herec Jiří Krampol. Přestože jemu stát přidělil poměrně vysoký důchod, na život v Praze mu nestačí. "Je to těžké. Já mám důchod 25 tisíc korun, což je na české poměry docela slušné. Jenže bydlím v centru Prahy, kde všechno na rozdíl od venkova stojí víc. Ze svých 25 tisíc korun zaplatím 20 tisíc za činži. Kdybych nepracoval, tak co bych dělal? Já se nechci rouhat, ale za posledních dvacet let jsem zaplatil takové daně, že mám předplacený důchod na 200 let," prozradil redakci TN.cz Jiří Krampol. 

"Přijde mi to nedůstojné ve srovnání s dalšími státy. Moje maminka pracovala celý život a měla směšný důchod. Já pracuji od 14 let a nevím, proč bych se měl na stará kolena stěhovat někam na kraj Prahy. Natočil jsem 158 filmů, vydělal jsem opravdu velice slušné peníze. Nerouhám se, jen mi připadá opravdu blbý, že v krámu mám například za pár rajských jablíček zaplatit přes 700 korun. Vzhledem k tomu, že žiju v centru, zdá se mi důchod opravdu směšný," vysvětlil Krampol.

[chooze:article;value:497201]

"Nejvíce mě ale urazilo, když si asi před třemi lety zvedli vládní činitelé vlastní mzdy a důchodcům přidali směšných 40 korun, to bylo tak urážlivé, dát někomu 40 korun," zkritizoval kroky jedné z předchozích vlád. I přes svou situaci by však herec žádné právní kroky nepodnikl, Helenu Vondráčkovou však chápe. "Já bych se s nikým nesoudil, protože to v očích lidí vyvolává nějaký obraz chamtivosti. Já jsem opravdu poctivě platil daně, někdo je neplatí a pak jde do důchodu a dostane větší částku," dodal herec.

S ním souhlasila i legendární představitelka paní Nyklové ze seriálu Ulice. "Já nevím, co vám mám říct. V žádném případě se svým důchodem nejsem spokojená, kdo by taky byl, z toho se žít nedá. Já ve svých sedmasedmdesáti furt pracuji. V žádném případě bych se ale nesoudila, protože to nemá smysl. Je to tak, jak to je," řekla herečka Jaroslava Obermaierová.

[chooze:article;value:476971]

Vyskočil utratil penzijní spoření za ženy

Herce Ivana Vyskočila otázka, zda je se svým důchodem spokojený, doslova rozesmála. "Vy jste mě pobavila. Já vám něco řeknu, já jsem začínal, když jsem odcházel do důchodu, s částkou 6 012 korun, nebo tak nějak. Časem se mi to zvedlo, ale asi jsem si to zavinil sám, asi jsem dělal nevýnosnou práci," postěžoval si redakci TN.cz Ivan Vyskočil.

"To, co si myslím o výši důchodů, by nešlo zveřejnit. Já jsem si 33 let odpracoval. Jenže my na začátku 90. let dostali možnost, že si nemusíme platit sociální, na což jsme dost dojeli. Ale kluci, co to platili, dostali důchod asi 10 tisíc korun, z čehož taky nemohli žít, takže jsme na tom byli vlastně stejně. Mně se důchod časem zvedl asi na 12 tisíc korun, ale pořád pracuju, a navíc bydlím ve svém," popsal Vyskočil.

[chooze:article;value:488779]

Herec je s důchodem smířený, navíc další odložené peníze na stáří prohýřil a postupně vyplatil svým exmanželkám. "Nesoudil bych se, nemůžu. Mám to nějak vypočítané podle regulí a částečně jsem si to asi zavinil sám. Měl bych o něco vyšší důchod, kdybych si ho v minulosti víc platil, jenže já jsem si vybral připojištění. Ovšem kvůli svému bouřlivému životu a rozvodům mě o všechny ty naspořené peníze připravily moje holky. Já si na ně nestěžuju, protože jsem je měl vždycky rád a mám dodneška," dodal herec.

Na vše vlastně nahlíží pozitivně. "Když to řeknu lapidárně, tak můj syn na mé oslavě sedmdesátin řekl všem mým vnoučatům, že jestli si myslí, že jim dědeček něco odkáže, tak se mýlí, protože děda všechno propr****. Jak vidíte, beru to všechno s humorem a snad se ještě nějak uživím," uzavřel Vyskočil.

[chooze:article;value:475115]

Marta Kubišová si vystačí i s málem

Některé z českých hvězd nevidí situaci s penzí úplně černě. "Já ani vlastně nevím, jaký mám teď důchod, já bych se musela kouknout do papírů. Nikdy jsem o tom ani neuvažovala, že bych se měla soudit nebo něco takového, soudy se nevyplácí," prozradila legendární zpěvačka Marta Kubišová, že by ve stopách své kolegyně z Golden Kids nešla.

"Celý život jsem pracovala, ale 20 let, co jsem nemohla zpívat, jsem musela být spokojená s tím, co mi dali v práci, kam mě přijali. Nebyla tam možnost jakkoliv smlouvat. Vždycky jsem se musela nějak uživit a nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, jestli si to nějak vylepšit," vysvětlila signatářka Charty 77.

Ani zbylé celebrity na nízké důchody nijak zvlášť nemyslí. Raději stále pracují a na stížnosti jim nezbývá už ani čas. "Já vůbec nemám čas se tím zabývat," svěřila se zpěvačka Marie Rottrová. Podobně na tom byla i herečka Iva Janžurová, která spěchala na další natáčení.

Nejsem hamižná, šlo mi o princip. Vondráčková vysoudila vyšší důchod (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.