Cena Michala Velíška představuje tři hrdiny. Hlasujte o nejodvážnějším činu

Střihač televize Nova Michal Velíšek pomohl 13. září roku 2005 na Karlově náměstí v Praze neznámé dívce, kterou ohrožoval muž. Dívku ochránil i přesto, že měl v kočárku maličkou dcerku. Velíšek za svůj hrdinský čin zaplatil životem. Jeho památku připomíná Cena Michala Velíška. 

Tu uděluje každoročně televize Nova spolu s Nadací ADRA od roku 2006 a oceňuje tak příběhy hrdinských činů, kdy se "obyčejní" lidé všech generací postavili násilí, přírodním živlům nebo jinak pomohli v kritické situaci. Jméno letošního držitele ceny bude slavnostně zveřejněno 2. listopadu v Praze. Pro svého favorita můžete hlasovat na těchto stránkách. Níže si můžete přečíst příběhy letošního ročníku.

Daniel Ziman

V polovině srpna 2023 šla v Brně ráno do práce 29letá žena. Po rušné ulici v centru města ji začal sledovat a pak zatarasil cestu jakýsi muž. Natlačil ji do vchodu činžovního domu, kde se ji pokusil znásilnit. Mladá žena se bránila a křičela o pomoc.

Všiml si toho naštěstí kolemjedoucí řidič. Vyběhl z vozu, volal na agresora, aby nechal ženu být. Ten se dal na útěk a zachránce věnoval pozornost vyděšené ženě. Další všímavý řidič Daniel Ziman (32) zareagoval okamžitě. Nechal stát své auto v koloně a rozběhl se za útočníkem.

[chooze:article;value:475207]

Chytil ho, a když ho doběhl, násilníka zvládl zadržet až do příjezdu policie. Ukázalo se, že pachatelem je 52letý recidivista, který navíc podstupuje sexuální léčbu. Jen díky pohotovosti obou řidičů tak nedošlo k nejhoršímu. První hrdina příběhu si však přeje zůstat v anonymitě.

Michal Hrůza

Vpodvečer začátkem dubna se chystal 52letý Michal Hrůza s malou dcerou ven. Před domem na něj čekala jeho žena, plakala, držela se za tvář a na jeho dotaz, co se stalo, odpověděla, že ji právě bezdůvodně napadl nějaký mladý muž a že je stále na dohled. Pan Hrůza na nic nečekal a rozhodl se jednat.

Z druhého chodníku chvíli drobného mladíka sledoval, poté přeběhl ulici, chytil ho a rychle zalehl. Kolemjdoucí lidé mezitím zavolali tísňovou linku a pan Hrůza násilníka držel až do příjezdu policie. Ukázalo se, že mladík bez jakékoliv příčiny fyzicky napadl v okolí další čtyři ženy, a na hřišti navíc i dvě děti.

Vždy k nim přistoupil a udeřil je pěstí do tváře. Při jeho zajištění policie zjistila, že v batohu má čtyři nože. Vyšetřování bylo však ukončeno, protože psychicky nemocný 23letý mladík po nějaké době v léčebně spáchal sebevraždu.

[chooze:article;value:447687]

David Studnica

V Brně v polovině července byl navečer v dílně 37letý David Studnica, pracovník autoservisu. Najednou ucítil spáleninu a uslyšel zoufalý křik odněkudy z výšky. Na nic nečekal. Popadl firemní žebřík a přes hustý bílý dým, který se už začal valit ze sousedící hořící ruiny, šplhal přes střechu přístřešku k zamřížovanému oknu. Šlo o opuštěný objekt, kde se často zdržovali bezdomovci.

Pan Studnica si ústa zakryl tričkem a po chvíli se mu podařilo železnou mříž vykopnout. Přes kouř uviděl dvojici. Žena se nejspíš snažila svého kamaráda dostat do okna, ale na vlastní záchranu ze zakouřené místnosti už neměla sílu. Pan David nejprve pomohl na vzduch muži, který byl v okně.

Dostat do bezpečí i mladou ženu bylo však nad jeho síly. Ve výšce tří metrů ji proto držel za ruku a co nejvíce mimo dým a plameny. V náročné záchraně pak již pokračovali hasiči. Záchranka nakonec odvezla do nemocnice šest lidí, a to vážně popálenou ženu a muže, jejich zachránce pana Studnicu, který se nadýchal nebezpečného kouře, hasiče a dva policisty. Hasiči vyjádřili panu Studnicovi své uznání, protože s nasazením vlastního života zachránil dva lidi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.