Cena plynu je nyní nejnižší od začátku invaze na Ukrajinu. Zlevnit má i elektřina

Cena plynu v posledních dnech neustále klesá. Ve středu dopoledne se dostala na nejnižší úroveň od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu, a to na 76,18 eura (cca 1 846 korun) za megawatthodinu.

Snižování ceny potvrzují záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku. Ke středě je to již osmý obchodní den v řadě, kdy cena klesá. Od poloviny prosince plyn v TTF zlevnil o 60 eur (zhruba 1450 korun). Nejdražší byl plyn v létě, kdy se jeho ceny vyšplhala na rekordních 345 eur (cca 8 360 korun) za megawatthodinu.

[chooze:article;value:480714]

Podle Martina Sedláka ze Svazu moderní energetiky by se nízké ceny za plyn mohly na trhu udržet i v budoucnu. "To, k čemu momentálně dochází, je jak snížení aktuální ceny zemního plynu, tak i takzvaného futures, tedy dlouhodobého vypořádání. To znamená, že kdyby se tento trend poklesu udržel, tak se to promítne i do budoucích cen," uvedl Sedlák pro redakci TN.cz.

Zlevnění se má však v závislosti na cenách plynu týkat i elektřiny. "Protože většina zdražení elektřiny jde na vrub právě zemnímu plynu, pak by v případě, že se ceny udrží, mohla klesnout i cena elektřiny," míní Sedlák.

[chooze:article;value:479137]

Podle něj může za snižování ceny plynu zejména teplé počasí. Pokud bude teplo i v následujících týdnech, pak se to odrazí i na cenně zemního plynu. Povětrnostní podmínky v Německu mají zároveň přát elektřině.

"V Německu je 75 % elektřiny z obnovitelných zdrojů, a to právě díky větrné energetice. To vede ke snižování ceny za elektřinu jak v Německu, tak v okolních státech. Na denním trhu se nyní elektřina pohybuje mezi 40 až 50 eury (cca 970-1210 korun) za megawatthodinu," uzavírá Sedlák.

Česko má druhé nejvyšší zásoby plynu za poslední roky. Snaží se snížit spotřebu kvůli dodávkám:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.