Cena ropy asi opět poroste. Začalo platit nové embargo na její dovoz z Ruska

Rusko bylo dosud druhým největším producentem ropy na světě. To se ale tento týden může změnit. Skupina G7 s podporou Evropské unie a Austrálie totiž v pondělí začala uplatňovat zákaz na dovoz ruské ropy prostřednictvím tankerů.

Dohoda umožňuje přepravu ruské ropy do třetích zemí na tankerech ze států skupiny G7 nebo EU pouze v případě, že bude její cena nižší než 60 dolarů za barel. Cenový strop má zvýšit tlak Západu na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu.

"Před ruskou invazí na Ukrajinu získávala EU asi čtvrtinu veškeré ropy z Ruska. Eliminace tohoto dovozu je pro Evropu velkým krokem," myslí si analytik finského Centra pro energetický výzkum a čistý vzduch Lauri Myllyvirta.

[chooze:article;value:477606]

Podle skupiny G7, která sdružuje ekonomicky nejvyspělejší státy světa, by nově zavedená opatření měla Rusku ztížit prodej ropy. Mnoho významných lodních společností totiž sídlí právě v zemích G7. Embargo ale považuje za neúčinné Ukrajina, která poukazuje na to, že cenový strop je vyšší než současná cena ruské ropy. Ta se teď pohybuje okolo 52 dolarů za barel.

"Pokud bude cena ruské ropy omezena na 60 dolarů místo například 30 dolarů, o čemž hovořilo zejména Polsko a pobaltské státy, ruský rozpočet získá asi 100 miliard dolarů ročně. Tyto peníze půjdou nejen na válku, ale i na destabilizaci těch zemí, které se nyní snaží vyhnout vážným rozhodnutím," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko řeklo, že cenový strop nebude akceptovat. Pohrozilo navíc, že přestane vyvážet ropu do zemí, které opatření přijmou. Hrozí tak, že ceny pohonných hmot opět porostou.

V Česku loni ruská ropa tvořila přibližně polovinu veškerého importu. Společně s dalšími středoevropskými zeměmi ale dováží Česká republika ropu pozemní cestou, na kterou se zatím embargo nevztahuje.

Téma rozebral ekonom Vít Hradil:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.