Cena za cestu do Chorvatska: Palivo, dálniční známky i poplatky za tunely

Tým Televize Nova vyrazil z Prahy mezi devátou a desátou hodinou. První komplikace je čekaly hned v Praze, kde na několik dlouhých minut uvízli v kolonách.

"Pokračovali jsme směrem na České Budějovice. Silnice už byly naprosto průjezdné a další zdržení jsme nezažili," řekla Dumbrovská. Přestávka na klasické řízky s chlebem samozřejmě nechyběla. Štáb dále pokračoval přes Linec, Salzburg, Lublaň a podél pobřeží až na Istrii. Možností je ale více, například přes Slovensko a Maďarsko.

Na první čerpací stanici v Rakousku si koupili hned desetidenní dálniční známku, která stála 11,5 eura, což je výhodnější než jednodenní, která se pohybuje okolo 8 eur. Pokračovali přes alpské tunely, za které se platí, výrazně to zjednoduší cestu. Celkem za ně zaplatili asi 530 korun.

[chooze:article;value:562491]

​"Slovinskou dálniční známku si můžete pohodlně koupit už v Rakousku v automatech. Dokonce si můžete vybrat češtinu, potom pokračujete na elektronickou známku Slovinska, vyberete si na jak dlouho a jednoduše zaplatíte," popsala Dumbrovská.

"Do Chorvatska jsme přijeli krátce po půlnoci. Průjezd hranicemi byl bezproblémový i díky tomu, že Chorvati jsou už rok v Schengenu," dodala. Hned za hranicemi Chorvatska stojí mýtná brána. Za 30kilometrový úsek se platí v přepočtu 30 korun.

​"Po cestě jsme samozřejmě sledovali i ceny. Nejlevněji benzín a naftu natankujete ve Slovinsku, kde se průměrná cena pohybuje okolo 37 korun za litr. Naopak nejdražší je v Rakousku. Nás celá cesta vyšla na necelé 4 tisíce korun a zabrala 12 hodin včetně přestávek," vyčíslila Dumbrovská.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.