Cenový rozdíl mezi benzínem a naftou roste. Výhledy jsou ale dobré, tvrdí ekonom

Za poslední týden nafta zlevnila o dalších 38 haléřů a její cena teď atakuje 34 korun za litr. Je tak nejlevnější za poslední rok a půl. Ekonomové předpokládají, že během následujících sedmi dnů zlevní přibližně o dalších 30 haléřů. Tolik Češi za naftu platili naposledy v půlce října roku 2021.

Je to proto, že na surovinové burze v Rotterdamu, která určuje trh, klesla cena přibližně o pět procent. I nadále klesá poptávka po ropě, nafty totiž není potřeba tolik například do tepelných agregátů. Na ceně se ale samozřejmě podepisuje i fakt, že u nafty stále platí nižší spotřební daň. To sráží cenu o 1,5 koruny na litr.

To ostatně v pořadu Naše Česko na TN Live potvrdil i ekonom Vít Hradil. "Nafta je levnější, protože pořád platí snížení spotřební daně o 1,5 koruny. Realita je taková, že benzin i nafta by se měly nacházet na velmi mírné zdražující trajektorii. Je to z velké části výsledek toho, že země produkující ropu snížily objem produkce, a to dělají s tím účelem, aby zvýšily cenu ropy a následně by mělo přicházet zdražení. To teď pozorujeme u benzínu, ale ne u nafty," říká.

[chooze:article;value:500535]

​To se podle ekonoma děje hned z několika důvodu. Většina zemí se kvůli embargu na ruskou ropu začala zásobovat a k tomu se přidal poměrně nečekaný fenomén. "My jsme se v podstatě od té ruské nafty úplně neodřízli," tvrdí ekonom.

"My jsme sice formálně přestali kupovat ruskou naftu jako takovou, ale Západ nedokázal zabánit tomu, že některé státy poměrně masivně začaly nakupovat ruskou ropu, předělaly ji na naftu, která v tu chvíli už nemá razítko, že je ruská, ale třeba čínská, indická nebo turecká a tu my poměrně masivně kupujeme. Té nafty je tak najednou mnohem víc než se čekalo a z toho vyplývá tlak na cenu, která klesá," vysvětluje Hradil.

Situace by se ale dala změnit. "Ono by se tomu zabránit asi dalo, musíme si uvědomit, že co Západ má, je, že do značné míry kontroluje přepravu," uvedl. "Je to ale silná politická hra. V tu chvíli už se montujete do toho, co dělá Indie, Čína, Turecko a tak dále," vysvětlil.

[chooze:article;value:499721]

Cenu nafty ovlivňuje i lokalita

Cenu nafty v Česku podle ekonoma do značné míry tvoří i vysoká daň. To ale není vše. "Nejenom, že platíte spotřební daň, ale i DPH. Ono se v podstatě dá říct, že ten úplně původní cenový impuls přichází z trhu," vysvětlil ekonom. "Ale pak, když se to dostává k nám, vstupují do toho i náklady na to, že ji sem někdo musí dovézt," dodal.

Nejdražší pohonné hmoty nyní natankujete v Praze a okolí, kde se nafta prodává dráž než ve zbytku republiky asi o 2,20 koruny, benzín je v Praze dražší o 1,10 koruny. Finální cena se tak skutečně odvíjí i od konkrétního místa prodeje.

"Lokalita bude vždy hrát velkou roli. Je jasné, že v Praze natankujete dráž něž třeba v Ústeckém kraji," říká Hradil. Podle něj ale platí jedno zásadní pravidlo: "Pokud někde vidíte napálenou cenu, není nic lepšího, než odjet jinam".

[chooze:article;value:499522]

Cena benzínu by měla klesnout

​I když dlouhodobě klesá i cena benzínu, za poslední týden se po něm zvedla poptávka, což vedlo k drobnému navýšení ceny přibližně v průměru o 20 haléřů za litr. Celorepublikový průměr je nyní přibližně na 37,9 koruny.

Výhledy do budoucna jsou ale podle ekonoma pozitivní. "Ropa cenově zamířila směrem dolů a teď bychom měli sklízet ovoce. Za 14 dní bude benzín o něco levnější než teď," tvrdí ekonom. Výhled je podle něj dobrý na několik týdnů dopředu i co se týká nafty.

Jestli se ale ceny budou ještě zvyšovat zatím není jasné. "Ropa je krví světové ekonomiky, když ekonomika šlape, potřebujeme hodně ropy. Hodně se to odvíjí od toho, jak se daří světovým hráčům," vysvětlil ekonom.

[chooze:article;value:498996]

Ceny v létě zůstanou příznivé

Sám ekonom si ale nemyslí, že by v létě měly pohonné hmoty výrazně zdražovat. "Já bych si nemyslel, že v období dovolených budou významně drahé pohonné hmoty. Myslím, že ta 40 zůstane i v době letních dovolených," tvrdí.

Ceny by se navíc nemusely v následujícím období vyšplhat ani na tak vysoké částky jako 50 korun za litr, jako tomu bylo ještě nedávno. "To by musel přijít nějaký šok, něco podobného jako válka. Na druhou stranu je férové si přiznat, že zažíváme inflaci a není možné čekat, že bychom se s cenami vrátili třeba do roku 2020," vysvětlil.

[chooze:article;value:496436]

Není důvod k panice

Lidem by teď doporučil, aby zůstali v klidu. "Rozhodně bych odrazoval od toho, aby měli doma plné kanystry hořlavé látky jen proto, aby něco ušetřili. V tuto chvíli není důvod k panice. Nejsou známky toho, že by nám měl benzín v následujících dnech zkazit náladu," myslí si ekonom.

"Pokud si někdo chce zlepšit náladu, tak ať si uvědomí, že vzhledem k tomu, jak bohatá společnost jsme, tak nějaké výkyvy, které možná ještě zažijeme, rozhodně nestojí za rozčilování. Benzín je pro nás stále dostupnější a pravděpodobně tomu tak bude i v dalších měsících a letech," uzavřel.

A i když se společenství OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) snaží omezit těžbu ropy, aby jí bylo v oběhu méně, a tím pádem vzrostla poptávka a ceny, je předpoklad, že zlevňování vydrží ještě několik měsíců. 

Tématem se zabývala i reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.