Ceny benzínu a nafty stále rostou. Může za to turistická sezóna, tvrdí ekonom

Zdražování pohonných hmot v Česku pokračuje, i když tempo zpomaluje. V uplynulém týdnu benzín zdražil v průměru o 24 haléřů na litr na průměrných 38,30 koruny za litr. Cena nafty vzrostla dokonce o 34 haléřů a stojí průměrně téměř 37 korun.

"Hlavně ať to neroste dál nahoru," obávají se řidiči. "Samozřejmě to je znát. Nejsem spokojený," řekl další šofér.

Podle ekonomů nás zvyšování cen paliv čeká i v dalších týdnech, pravděpodobně až do konce prázdnin. Při cestě na dovolenou na jih Evropy doporučují natankovat plnou nádrž u tuzemských stanic mimo dálnice.

[chooze:article;value:555537]

"Zdá se, že by mělo být jedno, jestli natankujeme v Česku a potom v Chorvatsku, eventuálně v Maďarsku, když tam bude průjezd, to je ještě levnější, ale Rakousko, Itálie a Řecko jsou daleko dražší​," tvrdí Ivan Jáč, ekonom z Technické univerzity Liberec.

Cenu ropy drží nahoře turistická sezóna. Přes léto lidé více cestují, a to jak autem, letecky či jinak a stav světových zásob ropy klesá. Třeba ve Spojených státech amerických jsou aktuálně nejnižší od letošního března.

K růstu ceny ropy přispěl i hurikán Beryl, kvůli němuž musela být evakuována i některá těžební stanoviště v Mexickém zálivu. Cenu ropy zvyšují také další vlivy, jako probíhající válečné konflikty či předvolební napětí ve Spojených státech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.