Ceny benzínu jako na houpačce. ORLEN si může dělat, co chce, varuje expert

"Velmi pravděpodobné je, že tím, že čeští řidiči najížděli do Polska, protože ta nízká cena je opravdu motivační pro široké příhraničí a vedla k tomu, že v Polsku začaly docházet pohonné hmoty, tak potom dceřiná společnost polského ORLEN zlevnila u nás, aby zabránila tomu nájezdu Čechů do Polska, a tím ulevila polskému příhraničí," vysvětlil pro TN Live předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

Polsko má podle něj před volbami zájem na tom, aby benzín nedocházel. "Snaží se ten trh ochránit a jednou cestou je využít dceřiných společností," poznamenal Indráček.

"Nevidíme, jaké má náklady na výrobu pohonných hmot, ORLEN vlastní obě české rafinérie, a tím pádem drží celý ten řetězec od nákupu ropy, protože ten se určitě kupuje přes mateřskou společnost, až po konečnou cenu na čerpacích stanicích. Takže neumíme oddělit to, jaké mají marže čerpací stanice ORLEN oproti velkoobchodu nebo rafinériím," upozornil.

[chooze:article;value:524466]

Lze tedy jen porovnávat s tím, jaké ceny společnost nabízí obchodním partnerům, tedy distributorům a čerpacím stanicím. "Ten rozdíl byl nějakých šest nebo sedm korun minus. To znamená, že konečný spotřebitel na pumpách ORLEN nakupoval levněji, než za kolik nakupují čerpací stanice od téže firmy, aby dál prodávaly konečným spotřebitelům," sdělil.

"Čerpačky, které jsou v okolí těch pump, které tak zlevnily, tak nebudou prodávat, protože neumí zlevnit na tutéž cenu, a nikdo k nim tím pádem nepojede, ale spousta lidí si řekne, co jsme my pumpaři za šejdíře a lumpy, že jim účtujeme desetikorunové marže. Protože každý si cenu na pumpách ORLEN přeloží tak, že to je cena, za kterou se dá reálně ekonomicky prodávat. Když ORLEN umí prodávat za 32,90, proč by to neuměly další pumpy?" prohlásil.

Reálně se proti tomu ostatní pumpaři bránit podle Indráčka nemohou. ORLEN je totiž ekonomicky příliš silný. "Teoreticky by v takovém případě mohl zasahovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale to by musela být taková situace, že ORLEN je definován jako dominant, což není," řekl. "V podstatě si může dělat, co chce," dodal.

[chooze:article;value:524466]

Problémy s nízkými cenami by podle něj ORLEN mohl mít, kdyby ceny byly nízké dlouhodobě. "Ten případ je ovšem krátkodobý, ono se to stalo včera, dnes už jsou opět ceny na původních hodnotách," uvedl Indráček.

Na evropském trhu ceny stagnují. Výrazně zdražit by je mohl například výpadek nějaké rafinérie nebo větší vyhrocení války na Ukrajině. Trh je podle něj extrémně citlivý na jakékoli zprávy a ceny jsou vytlačené hodně nahoru. "Nemyslím si, že bychom se měli dostat k ceně 50 korun," avizoval ale. Rozhodující může být i kurz koruny k dolaru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.