Moderní bydlení

Ceny benzínu se vyšplhaly přes 40 korun. Naftu čeká další zdražování

Dle posledních dat společnosti CCS se k 13. září pohybovala průměrná cena Naturalu 95 na 40,05 korunách za litr, což je více, než tomu bylo minulý rok. V Praze se cena přehoupla nad 41 korun. Pod současným průměrem se pohybuje cena Naturalu 95 v Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Ústeckém a Zlínském kraji.

Průměrná cena nafty je 38,88 koruny za litr. V pěti krajích, včetně Prahy, se ceny průměrně pohybují nad 39 korunami za litr. Nafta skokově zdražuje od konce května tohoto roku, kdy litr nafty stál 31 korun. Nejlevnější pohonné hmoty jsou v Jihočeském kraji.

​Ceny pohonných hmot jsou závislé na několika faktorech. "Příčinou růstu je vývoj na straně ropy, která stála v polovině července 70 dolarů za barel, v září překročila hranici 90 dolarů za barel," řekl ve vysílání TN Live expert na pohonné hmoty Václav Loula. Rozdíl je tak cca 500 korun za barel.

[chooze:article;value:516817]

Poptávka po pohonných hmotách v posledním pololetí roste, avšak producentské země její produkci snižují. "Saudská Arábie i Rusko snížení produkce ropy prodloužily až do konce roku. Suroviny je tak méně a její cena roste," upřesnil Loula.

Dalším důvodem je oslabení české koruny vůči dolaru. "Čím vyšší je dolarová cena, tím víc se zvyšují nákupní ceny pro český trh," upřesňuje Loula. To se podepíše hlavně na ceně nafty, o kterou roste zájem a musí se dovážet. "U nafty můžeme očekávat zdražení o další desítky haléřů, u benzínu by se nárůst měl zastavit," uzavírá expert na pohonné hmoty.

K tématu zvýšení cen pohonných hmot se vyjádřil expert Václav Loula:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.