Ceny bytů neustále rostou, přesto je jich málo. Výstavbu brzdí byrokracie

Nedostatečná výstavba rezidenčních projektů a zvyšující se poptávka podpořená třeba poklesem úrokových sazeb. Výsledkem je, že ceny rostou. Většina výstavby se soustřeďuje na Prahu, Středočeský kraj a Brno, ale ani to nestačí.

V Česku chybí byty především ve velkých městech. V Praze se například staví zhruba 5 000 bytů ročně, to je ale polovina toho, co by byla potřeba. "V těch větších městech, kam se lidé stěhují, je nedostatek bytů. Jenom v Praze chybí více než 100 tisíc bytů," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Zatímco v hlavním městě zaplatíte v průměru za metr čtvereční přes 107 tisíc korun, v Jihomoravském kraji je to méně než polovina, tedy 51 tisíc. O něco levněji pořídíte nemovitost v Moravskoslezském a Plzeňském kraji a vůbec nejlevnější byty pořídíte v Karlovarském, Ústeckém a Olomouckém kraji za třetinu toho, co v Praze.

[chooze:article;value:546722]

​"Každý ten byt je specifický, v jakém patře se nachází, jestli má předzahrádku, terasu, lodžii, ale my tady třeba začínáme na 145 tisících za metr čtvereční," poznamenala Kateřina Kudlíková, obchodní ředitelka skupiny Top Estates.

"Ve větších městech jsou drahé nemovitosti, tak lidé si musí menší nemovitosti, protože na ty větší nemají dostatek peněz. Když už se stěhují za město, tak tam už si lidé mohou dovolit žít ve větším," upřesnil ekonom Křeček.

Samotná stavba může zabrat rok nebo dva. Problémem je především legislativa. "Ten proces je dnes komplikovaný, byrokratický a svázaný všemi regulemi. Ta situace se neustále zhoršuje, ať máme na mysli ESG (týká oblasti investování a označuje faktory environmentálního, sociálního a správního řízení; pozn. red.) nebo elektromobilitu. Není výjimkou, že bytový záměr vyjednáváte třeba šest let," uvedl Tomáš Kadeřábek, prezident Asociace developerů.

​​Developeři se dnes zaměřují na trendy, které podle nich budoucí zákazníci vyžadují. Jsou to například rozlehlé balkony nebo oplocené objekty kvůli většímu soukromí. Třeba na novém sídlišti v Teplicích je jeden dům hotový, další dva budou připravené do konce roku. "Bude parková úprava v areálu, bude zde dětské hřiště. Ceny našich bytů se pohybují od 72 do 78 tisíc za metr čtvereční. Naše domy jsou postaveny v energetické třídě B, tedy velmi úsporné," popsal nové sídliště Roman Wurzel z JTH Group, a. s.

Nízkou energetickou náročnost prý teď už zákazníci vyžadují jako standard. V Hradci Králové ve zbrusu nové rezidenci nainstalovali speciální větrací systém s udržováním vlhkosti. V celém objektu je 65 bytů od velikosti 1+kk až po velikosti 4+kk, cena se pohybuje od 4 do 13 milionů za ty nejluxusnější, největší a nejdražší byty.

V Praze se aktuálně nejvíce bytů staví v Holešovicích, ale také na Smíchově nebo Barrandově. A právě barrandovská rezidence je vybavena zahrádkami a chlubí se propojením s přírodou. Mezi jednotlivými domy má být po dokončení park plný zeleně a přírodní amfiteátr.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.