Ceny bytů se už odrazily ode dna, přesto je stále příhodná chvíle k jejich nákupu

Prodeje bytů se už odrazily od svého dna a mezikvartálně jejich počet stoupl v hlavním městě zhruba o dvacet procent. V regionech mimo metropoli dokonce poptávka vzrostla ještě víc. "Tedy mezikvartálně tam prodeje stouply dokonce o 42 procent. Ukazuje se, že poptávka v regionech se obnovila. Za první čtvrtletí roku 2023 se v Česku prodalo 12 378 bytů. To je o něco víc než v posledním kvartálu loňského roku, kdy se prodalo 11 209 bytů," říká Vít Soural, manažer projektů Flat Zone a Dataligence. V meziročním srovnání jsou na tom ale prodeje bytů hůř. Za první tři měsíce toku 2022 se jich prodalo 18 520.

Lidé pravděpodobně nejprve očekávali, že se po zvýšení úrokových sazeb úroky v dohledné době sníží. Nyní už se ale smířili s tím, že hned tak nespadnou. "Ty sazby jsou sice stále vysoké, ale někteří už do těch hypoték jdou a doufají, že až klesnou, tak bude možné udělat refixaci s nižšími úroky," vysvětluje Soural.

[chooze:article;value:504326]

​Takový postup doporučuje odborník například lidem, kteří chtějí chránit své finance před inflací. Dalším důvodem, proč je nyní vhodné si koupit nemovitost, jsou relativně výhodné ceny. Ty totiž v posledních měsících klesly.

"Když porovnáme první čtvrtletí 2022 a 2023, tak ceny za metr čtvereční klesly o čtyři procenta. To největší cenové dno za poslední rok bylo v poslední části roku 2022. Tehdy jsme zaznamenali meziroční pokles mezi šesti až sedmi procenty a v některých regionech to bylo ještě víc," upozorňuje analytik.

K poklesu podle něj došlo mimo jiné díky tomu, že některým majitelům splátky hypotéky po fixaci stouply i o dvojnásobně. Mnozí lidé to nemohli utáhnout a začali se svých nemovitostí zbavovat. "Tím se zvětšila nabídka bytů, a ceny se tak přirozeně začaly snižovat. Během letošního prvního kvartálu se ale tento cenový pokles zastavil," připomíná Soural.

Cenový rozptyl v Praze

U novostaveb i u starších bytů je podle analýzy realitní a poradenské společnosti Knight Frank v hlavním městě patrný velký cenový rozptyl. Ten je ovlivněný lokalitou, typem a kvalitou nemovitosti. Důležitou roli hraje také stav konkrétní jednotky.

"V okrajových částech Prahy jsme zaznamenali i více než desetiprocentní pokles prodejních cen. Průměrná nabídková cena za byt se pohybovala okolo 8,5 milionu korun, prodávající požadovali za metr čtvereční průměrně 119 470 Kč. Viditelný byl pokles nabídky starších bytů o 14,2 %, který byl zřejmě způsoben obavami majitelů z nižších cen. Kvůli tomu stáhli některé byty z prodeje," uvádí zmiňovaná analýza.

"Trh s rezidenčními nemovitostmi si v posledních třech letech prošel turbulentním vývojem. Boom prodejů a hypoték v období pandemie vystřídalo loni zamrznutí trhu. To pramenilo z obav ze situace v Evropě, výrazného nárůstu sazeb u hypotečních úvěrů a celkové ekonomické situace, kterou negativně ovlivnila vysoká inflace," bilancuje ve své zprávě Knight Frank.

O panelákové byty v ČR není zájem. Ceny nemovitostí porostou, varují ekonomové:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.