Ceny elektřiny klesají. Expert radí, zda má smysl hledat nového dodavatele

V poslední době se ceny elektřiny sice snižují, ale podle Lukáše Kaňoka jsme pravděpodobně dosáhli bodu, kdy další výrazný pokles není očekáván. Tato situace klade otázku, zda by spotřebitelé neměli hledat alternativní způsoby, jak dále snížit náklady na energie.

Kaňok rozlišuje dva typy zákazníků: pasivní, kteří se spoléhají na trh, a aktivní, kteří vyhledávají levnějšího dodavatele a mohou tak ušetřit významné částky. "Můžete změnit pouze dodavatele, tedy toho, kdo určuje, za kolik peněz kupujete elektřinu anebo plyn jako takový. Změna je velmi jednoduchá. To nejsložitější je říct si, že do toho jdu, rozhoupat se, zvednout se takzvaně z toho křesla a jít se podívat na to, jaké jsou kde možnosti," vysvětluje Kaňok.

Mnoho lidí se obává změny dodavatele kvůli možným komplikacím. Expert však tyto obavy vyvrací, změna dodavatele je jednoduchý proces, který nevyžaduje žádné technické úpravy v domácnosti. Kaňok doporučuje využití služeb zprostředkovatele, který je pod dohledem Energetického regulačního úřadu (ERÚ), a může pomoci s výběrem dodavatele a celkovým procesem změny.

[chooze:article;value:545039]

​Když se podíváme na finální ceny různých dodavatelů, rozdíly mohou být až 2000 Kč na 1 MWh. Pro průměrnou domácnost s roční spotřebou 3,5 MWh to představuje úsporu až 7 000 Kč. "Rozdíly v běžných cenách jsou až 2 000 korun na 1 MWh, což možná na první pohled vypadá jako relativně málo. Na druhou stranu průměrná domácnost v České republice má spotřebu přibližně 3,5 MWh. Takže se bavíme o rozdílu přibližně 7 000 korun za jeden rok," upozornil Kaňok.

Pro zákazníky s fixovanou cenou elektřiny je důležité neodkládat rozhodnutí o změně dodavatele na poslední chvíli. "Zákazník, který má smlouvu na dobu určitou, a pokud myslíte tedy smlouvu, nikoli fixaci ceny jako takovou, tak zákazník má právo uzavřít smlouvu v určitém předstihu před tím, než mu ta jeho smlouva končí," radí Kaňok. Je tedy vhodné začít se poohlížet po nové smlouvě již půl roku před koncem stávajícího kontraktu.

V dlouhodobé perspektivě české energetiky bude klíčovým prvkem výstavba nových jaderných elektráren, které mohou zajistit stabilní a ekologický zdroj energie. "Pokud se nám podaří dosáhnout toho, co si teď plánujeme, to znamená, že budeme budovat jaderné elektrárny, a pokud nám Evropská unie nebude nějakým způsobem bránit v tom, že by jádro nebylo to správné pro výrobu elektřiny, tak věřím tomu, že bude všechno v naprostém pořádku," dodává Kaňok s optimistickým výhledem do budoucnosti.

Na celý rozhovor s Lukášem Kaňokem se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.