Ceny energií Češi zvládají líp, než čekali. Nejchudší ale stále mají obavy

Lidé stále nevnímají, že by krize skončila, ukazují výsledky nového průzkumu. Už se ale tolik nebojí vysokých cen. Během krize totiž začali energiemi výrazně šetřit. Nejčastěji měnili žárovky a spotřebiče za úspornější. Spotřeba plynu i elektřiny během minulého roku klesla.

Aktuálně mají lidé největší obavy z cen za bydlení, energie a paliva. Hned v závěsu jsou ceny potravin a nápojů. Šetření domácností navíc dál pokračuje, v první polovině letošního roku plánuje nějaká opatření přes 70 procent lidí. Podle společnosti ČEZ navíc v loňském roce klesla spotřeba elektřiny o devět procent, u plynu to bylo dokonce 20 procent. A tento trend dál pokračuje.

[chooze:article;value:491752]

"Hodně domácností spotřebovalo svoje rezervy. Teď hledají nějaké trvale udržitelné řešení, jak to přestát. Drtivá většina domácností totiž nevěří, že by se ceny vrátily zpátky před to krizové období," dodává analytik společnosti Ipsos Michal Straka.

Mnohem více se lidé také zajímají o to, jak vůbec zvládat vyšší finanční zátěž. Téměř polovina domácností by podle průzkumu uvítala další informace, jak efektivně ušetřit na energiích.

[chooze:article;value:492165]

"Nyní v podstatě všichni klienti, to je ten rozdíl oproti minulosti, se chtějí bavit o svém rozpočtu, o konkrétních položkách. Chtějí vědět, jak ušetřit," říká ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Největší obavy z dopadů cen energií mají stále nízkopříjmové domácnosti. "Mezi nejhoršími segmenty jsou také obyvatelé starších domů, kteří, protože to jsou energeticky náročné bytové jednotky, museli investovat do stavebních prací  zateplovat, měnit okna a ty to finančně hodně vyčerpalo," dodává pak Straka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.