Ceny energií klesají. Dlouhodobá fixace se ale nevyplatí, varují ekonomové

Fixovat, nebo nefixovat ceny energií? Otázka, která má v tuto chvíli poměrně jasnou odpověď. "Jelikož aktuální ceníky se často pohybují kolem cenových stropů, nevyplatí se fixovat na příliš dlouhou dobu," je přesvědčený ekonom Štěpán Křeček.

A to potvrzují i samotní dodavatelé. "Jednoznačně bychom doporučili dobře zvážit, co lidé podepisují. Protože nyní uzavíraná fixace na dlouhé období nemusí být úplně výhodná," uvedl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka.

[chooze:article;value:489078]

"Ty ceny na burze jsou velmi turbulentní a pokud by někdo chtěl přistupovat k nějakým dlouhodobějším fixacím na dobu dvou až tří let, tak řekněme, že je to spíše takový ten pesimistický výhled, kdy se očekává, že se ta situace bude zhoršovat oproti tomu současnému období. A to já se domnívám, že k tomu nedojde," sdělil ekonom Petr Studnička.

Podle ekonomů by lidé kromě výběru, na jak dlouho si ceny energií zafixují, měli také zvážit u jakého dodavatele a případně přejít k tomu, který má výhodnější nabídku.

Většina lidí má ale ceny energií zafixované a o tomto návrhu ani neuvažuje. "Ceny mám zafixované. Zatím jsem o tom neuvažovala. Uvidím, až přijde vyúčtování, jak se to vyvine," uvedla jedna z dotázaných. "Já bydlím v podnájmu, takže to za mě řeší člověk, co má ten byt na starosti," řekl další oslovený.

Další katastrofu ve vývoji cen ale ekonomové nepředpokládají. "Stavy zásobníků jsou výrazně plnější, než bývalo obvyklé. Proto je zřejmé, že i po konci topné sezóny bude snadnější příprava na tu další topnou sezónu," doplnil Křeček.

Ekonomové jsou proto, co se týče cen na další zimu, optimističtí. Právě i díky tomu, že má Česko v zásobnících více plynu, než se čekalo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.