Ceny energií klesají. Ministerstvo předpovídá další vývoj

Podle ministerstva průmyslu a obchodu se ceny elektřiny na burzách vrací zpět na úroveň před začátkem války na Ukrajině, u plynu dokonce na úroveň září 2021. Výrazný pokles by měli brzy pocítit i koncoví zákazníci.

"Ceny energií se u nás nemění tak rychle jako ceny na benzínových pumpách a snížení pro koncové zákazníky se projevuje postupně a s určitým zpožděním," vysvětluje zástupce vrchního ředitele energetiky a jaderných zdrojů René Neděla. Je to proto, že dodavatelé nakupují energie dopředu.

Aktuálně platí cenový strop, který stanovuje maximální cenu 6,05 Kč/kWh u elektřiny a 3,025 Kč/kWh u plynu. Kdy přesně ceny energií klesnou pod tuto hranici, je podle ministerstva složité předpovědět. "Nákupní strategie každého obchodníka je totiž odlišná," uvedl resort.

[chooze:article;value:486235]

​V nadcházejícím období se dá ale očekávat další propad cen. "V tuto chvíli předpokládáme, že pokud se nestane něco neočekávaného, dostupnost zemního plynu využitelného pro Evropskou unii poroste. Cena plynu, a tím i elektřiny bude díky tomu klesat," oznámilo ministerstvo. Optimistické jsou podle něj i vyhlídky na příští zimu.

"Daří se nám omezovat spotřebu, což snižuje poptávku, a tím ceny," jmenoval jeden z faktorů jednatel společnosti na energetiku ENA Jiří Gavor, podle kterého se ceny energií pod stropem stanoveným vládou už začínají objevovat. Tato situace se ale může ještě zvrátit, pro trvalé zlepšení musí totiž období nízkých cen vydržet delší dobu.

Hrozba přerušení dodávek

Nad energetickou krizí tak stále ještě nemáme vyhráno. Někteří spotřebitelé v Česku navíc čelí situacím, kdy jim dodavatelé vyhrožují přerušením dodávek kvůli neuhrazení zálohy.

[chooze:article;value:485196]

​"V loňském roce se na nás obrátilo několik desítek spotřebitelů, kterým dodavatel vyhrožoval přerušením dodávek již po neuhrazení jediné zálohy. Často se jednalo o případy, kdy šlo o sporné navýšení záloh. Předcházelo mu například zvýšení ceny, kterým dodavatel mohl porušit fixaci sjednanou ve smlouvě," uvedl člen Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Ladislav Havel.

Na to však dodavatel nemá právo. Podle energetického zákona musí zákazník opakovaně neuhradit alespoň dvě platby. Dodavatel zároveň musí vždy zákazníka opakovaně upozornit na pochybení a stanovit lhůtu pro zaplacení dlužné částky. V opačném případě hrozí dodavateli několikamilionová pokuta.

I přes zastropování cen se mnoha odběratelům v Česku zálohy za elektřinu a plyn od nového roku výrazně zvedly:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.