Ceny energií klesají, vláda znovu vrací poplatek za obnovitelné zdroje

Obnovení poplatku oznámili na tiskové konferenci po středečním jednání vlády ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle nich se situace v energetickém odvětví stabilizovala a ceny energií klesají.

"Plošné hrazení poplatku na obnovitelné zdroje se dotýká těch, co ho potřebují, ale i těch, co ho nepotřebují. Pro ty potřebné, kteří by měli potíže hradit i nyní stabilizované ceny energií, máme sociální síť a příspěvek na bydlení," uvedl Stanjura a dodal, že vláda zvolila jiné priority než plošné dotování regulovaných složek cen energií.

[chooze:article;value:523399]

Premiér Fiala nepředpokládá, že by znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje mělo na domácnosti vážnější dopad. "Teď jdou ceny energií dolů a podle vyjádření většiny expertů by pokles měl pokračovat. To je důvod, aby stát a daňoví poplatníci přestali dotovat ceny, jak tomu bylo dosud," řekl Fiala.

Pro průměrnou českou domácnost to bude znamenat navýšení poplatku za energie zhruba o necelých dva tisíce korun. "Pokud se jedná o firmy, dochází k navýšení na zákonné minimum, to znamená, tam je to stejné, 490 korun bez DPH, pokud nejsou v rezervačním režimu," upřesnil ministr průmyslu a obchodu Síkela.

Podívejte se na záznam celé tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.