Ceny energií porostou, přiznal Fiala. Firmám stát pošle peníze

"Vláda dnes rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy na pomoc se snížením regulované složky elektřiny pro energeticky náročné firmy," oznámil ve středu Fiala. "Reagujeme na vývoj, který s cenami energií v poslední době nastal," dodal.

Regulovaná složka energií na velmi vysokém napětí totiž příští rok stoupne. Vláda jednala s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ), aby navýšení snížil. Po vyjednávání má narůst o 190 procent.

"Pro část firem by to stále mělo dopad na jejich konkurenceschopnost," upozornil však. Celkem na podporu obnovitelných zdrojů v roce 2024 pošle stát 12,85 miliardy korun. "V tuto chvíli ale cena elektřiny klesá, také klesá cena emisní povolenky. To bude snižovat náklady firem, které vynakládají na energii," doplnil.

[chooze:article;value:531880]

"Nedotujeme plošně, pomáháme těm, kteří by s nárůstem měli problém," zdůraznil. Týkat se to má například sklářství či potravinářských firem.

Dle odhadu ERÚ se sníží měsíční platba za rezervovaný příkon z původně vyměřených 365 tisíc korun za každou rezervovanou megawatthodinu na 115 tisíc korun, což představuje pokles přibližně o dvě třetiny.

"Vysoké ceny energií se oproti té nejhorší fázi energetické krize z loňského podzimu výrazně snížily," prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Situace je podle něj složitá především pro energeticky náročné firmy. Pomoc se má týkat 25 tisíc odběrných míst. "Vláda dělá maximum pro snížení regulované složky elektřiny. Jsme připraveni i nadále reagovat," dodal.

[chooze:article;value:532477]

"Nástrojů je několik, budeme sledovat vývoj v Evropě a ve světě," sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). "Mohou mít nižší prodejní ceny při zachování zisku, který plánovali," míní. Mohly by se tedy vyhnout zdražování.

"Firmy na svých poplatcích za energie zaplatí minimálně o ty 3,5 miliardy méně," pochvaloval si prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. "Je potřeba, abychom stírali rozdíly v cenách energií a přesvědčili Evropu, aby investovala do přenosových sítí," dodal.

Miliardy půjdou z rozpočtu ministerstva průmyslu a obchodu pro příští rok. "K poskytnutí pomoci firmám využijeme opatření, které jsme prosadili v rámci konsolidačního balíčku. To nově umožňuje poskytovat státní pomoc s platbami za podporované zdroje energie kdykoliv během roku a umožňuje také tuto pomoc zacílit jen na určité napěťové hladiny, tedy například tak jako v tomto případě na firmy," uvedl Síkela.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.