Ceny mnohých nemovitostí klesají. S nákupem se ale vyplatí ještě počkat

Podle některých expertů se ceny nemovitostí v Česku mohou propadnout o třetinu a mohou klesat i pět let. Dle České národní banky jsou reality u nás nadhodnocené až o 40 procent. A podle letošní analýzy agentury Bloomberg je nemovitostní trh v Česku druhý nejpřehřátější v zemích OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj).

Soural očekává, že ceny novostaveb budou v příštím roce stagnovat. "Potenciál toho případného zlevnění je u starších bytů, které byly postaveny v jiné době za jiné náklady," řekl majitel developerské společnosti Trigema Marcel Soural.

[chooze:article;value:475194]

"Osobně si myslím, že pokles bude krátký a možná podobný tomu, co jsme zažili před 10 až 12 lety," doplnil hypoteční expert společnosti Broker Trust a jednatel společnosti Golem Finance Libor Ostatek s tím, že podle něj situaci změnila také energetická krize. "My vlastně nevíme, za jak vysokou cenu budeme nemovitost provozovat, což je velmi významný faktor," nastínil.

Podle něj mohou ceny některých nemovitostí poklesnout až o 30 procent. "Cenová hladina celku se podle mě bezesporu sníží," je si jistý Ostatek s tím, že čekat s nákupem pět let, kdy ceny ještě více mají klesnout, je nesmysl.

[chooze:article;value:477229]

​Soural ale radí nakupovat nemovitosti až na jaře. "Na jaře lidi zjistí, že jsme přečkali zimu a že to až tak dramatické nebylo. Ale zjistí, že jejich úspory ztratily 17 procent kvůli inflaci, a budou informovaní o tom, že příští rok ztratí dalších 10 procent. Pak jim to docvakne a zjistí, že ceny na jaře jsou nějak stabilizované. Začnou hledat příležitost a trh se nakopne," míní.

Podle něj je potřeba se dostat přes zimu. "Lidé za covidu nakoupili chalupy a chaty, protože se báli být ve městech. Tak dnes zjistili, že je hloupost mít dvě domácnosti. Teď už vidíme, že se lidé zbavují chat a chalup, protože je hloupost platit dvoje účty," vysvětlil Soural. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.