Ceny na pumpách stále letí nahoru. Na vině jsou dva problémy, vysvětlil ekonom

Zdražování paliv je trendem, který se objevuje zhruba od konce května tohoto roku. Podle údajů společnosti CCS, která získává data prostřednictvím svého systému tankovacích karet, se růst od konce července nezastavil.

Zatímco byla 25. července průměrná cena nafty na českých benzínkách 32,65 koruny za litr, ve středu to bylo 36,71 koruny za litr, cena se tak zvedla o více než čtyři koruny. Ceny benzínu rostou také, za stejnou dobu se zvedly z 37,41 na 39,24 koruny.

​Podle ekonoma Petra Bartoně z investiční skupiny Natland se u ropy ukazuje dvojí efekt. "Sama ropa v posledních týdnech zdražovala, a naše nákupy ropy zdražovaly kvůli poklesu kurzu koruny vůči dolaru. Ropa se nakupuje za dolary," vysvětlil.

Popsal také letošní výjimečnou situaci. V létě je totiž obvyklé, že ceny na pumpách zdražují. "Každé léto zhruba o korunu nebo dvě koruny rostou ceny pohonných hmot. Letos jsme to neviděli. Dlouhou dobu i přes léto byly ceny ne zásadně zvýšeny oproti zimě. Pokud teď zdražují, tak je to později než v jiných letech. Pokud vše půjde dál jako nyní, tak by to mělo znamenat, že na podzim, jako každý rok, začnou ceny zase klesat," předpověděl Bartoň.

[chooze:article;value:516817]

​Pohonné hmoty zdražují i jinde ve světě. Ve Spojených státech vzrostla cena benzínu za poslední měsíc o 8 procent, uvádí portál ABCNews. Důvodem je omezení vývozu surové ropy státy OPEC+ a horké počasí, které ve Spojených státech ovlivňuje výkonnost rafinérií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.