Ceny nemovitostí klesají. Za stavební materiál si ale lidé výrazně připlatí

Pan Ševčenko s rodinou je v České republice už dlouhé roky. Doteď bydleli v podnájmech, ale letošní Vánoce už chtěli prožít ve svém. "I když si uvědomuji, že kdybych třeba rok počkal, vyšlo by mě to levněji, přesto jsme si vzali hypotéku a byt koupili," popsal Lurij Ševčenko.

Centrální banka odhaduje, že realitní bublina byla nafouklá až o 40 procent. Prodávající se s tím ale nechtějí smířit a odmítají slevit. Musí ale počítat s tím, že zájemců, jako je pan Ševčenko, rapidně ubývá.

[chooze:article;value:478291]

"Lidé vyčkávají, neprodává se tolik, stagnuje to. Ceny těch méně kvalitních nemovitostí klesnou klidně i o 30 procent. Třeba i proto, že jsou energeticky ztrátové," vysvětlil realitní specialista Jan Honzík.

"Nám klesly reálné příjmy. Domácnosti budou méně poptávat. Dříve ekonomické objekty nakupovaly a nakupovaly. Teď čekají, že ceny budou klesat, takže vyčkávají," myslí si ekonom Jan Černohorský.

Válka na Ukrajině, energetická krize a s tím související vysoká inflace. To jsou faktory, které se promítly do realitního trhu. "Ten propad je dán tím, že výrazně stouply úrokové sazby a hypotéky se staly pro většinu lidí nedostupnými. Tím pádem není z čeho financovat nemovitostní trh," uvedl hlavní ekonom skupiny CFG Vladimír Pikora.

Banky během roku zvýšily úvěry u hypoték v průměru na víc než šest procent. Na podzim ještě realitní kanceláře prodávaly byty a domy těm, kteří stihli zařídit hypotéku za přijatelný úrok, teď už prodej prudce klesá.

[chooze:article;value:473019]

"Meziročně zájem o hypotéky prudce klesl a je zhruba poloviční. Ale my spíše než o propadu mluvíme o návratu k normálu," řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Podle ekonomů bude propad cen trvat nejméně rok a bude razantnější než při poslední ekonomické krizi v roce 2010.

Stavební materiál bude dál zdražovat

Mnoho lidí kvůli vysokým cenám stavebního materiálu upustilo od plánu na výstavbu vlastního bydlení. A situace se zatím rozhodně nelepší. Podle nových ceníků na rok 2023 se lidé musí připravit na to, že za stavební materiál si ještě o dalších 10 procent připlatí.

Nejlevnější cihla za 16 korun a 2,5metrová OSB deska za 800. K tomu stovky nedostavěných domů a nemovitostí. Tak se v Česku stavělo letos, kdy i ti movitější své nemovitosti nedokončili. Lepší to ale podle odborníků na trhu se stavebním materiálem nebude ani od 1. ledna.

[chooze:article;value:476118]

"Nahoru půjdou cementové směsi a veškeré směsi z betonu. Tam bude nárůst okolo 20 až 25 %," nastínil Martin Protiva z firmy Ekonomické stavby.

A nejen to. O 10 procent v průměru porostou ceny i u nejběžnějších stavebnin. Nepromarnit slevové akce, to je podle odborníků jediný způsob, jak si pořídit stavební materiál za nízké ceny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.