Ceny nemovitostí padají. Blíží se ideální čas ke koupi bytu či domu, radí odborníci

Češi sice dlouhodobě upřednostňují bydlení ve vlastním, ale v současné situaci na to řada z nich nemá finanční prostředky, a tak musí vzít zavděk pronájmy. Už letos by se situace mohla výrazně změnit.

"Ceny nemovitostí mírně klesají. Největších propadů si ekonomové všímají u energeticky náročných objektů před rekonstrukcí. U novostaveb se developeři snaží udržovat ceny nemovitostí na předchozí úrovni, ale dávají k nemovitostem různé akce," upozorňuje ekonom Štěpán Křeček.

Lidé tak už nyní dosáhnou na velmi zajímavé nabídky. Někteří prodejci pomáhají zájemcům zvládnout vysoké úroky, jiní nechávají v základní ceně prémiové vybavení nebo lákají na parkovací stání zdarma. "Lidé jsou svolní dát i větší slevu, protože na tom netratí," vysvětluje předseda výkonné rady Realitní komory ČR Martin Sitár.

[chooze:article;value:493356]

Nemovitost se vyplatí koupit navzdory úrokům

Hodnota nemovitostí za poslední roky vystoupala o desítky procent. Zájem o půjčky na bydlení ale výrazně klesl. Lidé zatížení rostoucí inflací sotva dokázali našetřit peníze navíc, aby splnili náročné požadavky bank. Výrazně vzrostly také úroky hypoték.

Přesto je podle odborníků paradoxně výhodnější kupovat nemovitosti právě teď než v době, kdy byly úrokové sazby kolem 2 % a ceny nemovitostí vyšroubované do nesmyslných částek.

"Už nyní je výhodnější kupovat nemovitost ve srovnání s loňským rokem. A to i přes vysoké úrokové sazby. Sice bude vaše hypotéka úročená např. 6,5 %, ale zase máte na výběr o cca 110 % více nemovitostí než před rokem, a ještě si vyjednáte slevu až 20 %. Pokud si navíc sjednáte fixaci vaší hypotéky např. na 3 roky, s velkou pravděpodobností se za těch pár let setkáte se snížením úrokové sazby. A mezitím cena vaší nemovitosti zase stoupne," radí expert na reality Tomáš Kučera.

"Lidé by se měli orientovat hlavně na ceny nemovitostí a tu hypotéku vzhledem k tomu, že ji později mohou refinancovat, neměli brát jako klíčový parametr," doporučuje Křeček.

[chooze:article;value:479299]

Ceny budou dál klesat

Podle ekonomů lze očekávat, že poklesy cen bytů a domů budou pokračovat i v následujících měsících. Sazby na hypotékách by navíc nejpozději příští rok měly být nižší.

"Lze očekávat, že nejpříhodnější okamžik k nákupu nemovitosti bude v 2. pololetí letošního roku. Lidé by ale neměli příliš dlouho otálet, protože jakmile začnou klesat úrokové sazby na hypotékách, tak se zvýší počet zájemců, a to může ceny, které teď klesají, dostat k růstu," upozorňuje Křeček. "Ve chvíli, kdy se hypotéky stanou pro lidi dostupnější, platy se začnou navyšovat, inflace zmírní, energie zestabilizují a lidé začnou mít větší pocit jistoty, tak může nastartovat efekt odložené poptávky," souhlasí Sitár.

"Jak dlouho a jak hluboko se ceny budou propadat, je ale samozřejmě věštění z křišťálové koule. Nikdy v historii netrval pokles cen nemovitostí jen měsíce, vždy to byly spíše roky," reaguje Kučera.

Na co se při nákupu nemovitosti zaměřit

Výběr nemovitosti vždy vyžaduje individuální přístup. Lidé by měli přemýšlet nad vhodnou lokalitou nebo dispozicí. Za zvážení stojí také to, jestli je dům či byt dobře orientovaný a není v místě bydliště například příliš hlučná doprava.

"Stejný panelákový byt stojí v Praze mnohonásobně více než třeba v Ústeckém kraji," upozorňuje na důležitost správného výběru místa k bydlení Křeček. Doporučuje také pravidelně sledovat vývoj cen nemovitostí. "Ceny mohou být i ve stejných lokalitách značně odlišné podle kvality nemovitosti," varuje.

Neméně důležité jsou i energie. "Pozor na energetickou náročnost. Vytápět dům s roční spotřebou 50 nebo 200 tisíc korun, to je obrovský rozdíl, který na první pohled nemusí jít vidět. Lidé ještě nejsou úplně naučení se o tyhle věci zajímat. Nákladovost může významně do budoucna ovlivnit schopnost se o tu nemovitost postarat," upozorňuje Sitár.

"Rozhodně se při koupi nemovitosti ptejte na to, jakou spotřebu byt/dům na svůj provoz má. Rozdíl mezi domem s energetickou náročností G (mimořádně nehospodárný) a např. C může být ročně i sto tisíc korun. Za deset let více jak milion. Na tahle kritéria doporučuji, aby se zájemci o koupi soustředili. Je to dnes pro koupi podobně důležité, jako klasicky již roky zásadní lokalita," souhlasí Kučera.

[chooze:article;value:483859]

Bydlení v nájmu

Velký zájem je v poslední době zejména o nájmy, které nezatěžují rodinný rozpočet tolik jako hypotéka s vysokým úrokem. Jenže i ceny nájmů rostou. "Čím déle budou vysoké úrokové sazby, čím méně budou banky ochotny půjčovat a čím déle budou nemovitosti nadhodnocené, tím déle porostou nájmy. Trend snižování nájmů nastane opět v momentě, když se lidé začnou více zajímat o vlastní než o nájemní bydlení, které je pro ně dnes alternativou bydlení," upozorňuje Kučera.

Zájem o pronájmy dál stoupá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.