Ceny obědů v Česku rostou. PŘEHLED, kde lidé jedí nejdráž a nejlevněji

Nejpomalejší zdražování mohou zaznamenat lidé na restauračních obědech v Pardubicích, kde za poslední půlrok zdražily jen o dvě koruny. Naopak o sedm korun si v restauracích připlatí obyvatelé Českých Budějovic. Vyplývá to z dat společnosti Edenred a jejich Edenred Restaurant Indexu, který byl sestaven z plateb více než 220 tisíc majitelů jejich benefitních karet. 

V červnu vyšel oběd v České republice v průměru na 182,4 Kč. Vůbec nejlevněji se mohou lidé naobědvat v Jihlavě, kde polední menu vyjde na 163,5 korun. Nejdražší jsou obědy naopak v Praze, kde se cena přehoupla přes 200 korun už letos v lednu. 

[chooze:article;value:499897]

​Největší část svých příjmů ale dají, v porovnání s průměrným platem v krajích, za polední menu obyvatelé Liberce, Českých Budějovic, Pardubic a Plzně. Vyšlo je na více než desetinu jejich měsíčních příjmů. Za uplynulý půlrok se v celé České republice restaurační obědy průměrně zdražily o necelých pět korun. 

​​Tempo zdražování obědů ale zpomaluje. "V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy," nastínila Aneta Martišková ze společnosti Edenred.

V EU přibývá lidí, kteří nemají na pořádné jídlo. Česko na tom není nejlépe:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.