Ceny obědů v restauracích vzrostly, o zákazníky přesto nepřišly

Průměrná cena obědového menu v České republice se aktuálně pohybuje kolem 173 korun. V době předcovidové jsme přitom za oběd platili o třetinu méně. "Dochází k růstu cen nápojů o 54 % a poledního menu o více než třetinu, je to nárůst celkových cen," řekla Marcela Šimková, ředitelka Data Servis

Například v jedné z nejlevnějších restaurací ve Zlíně zaplatí zákazník za koprovku s hovězím masem 134 korun, v ceně je také polévka. Dražší je šafránové rizoto s krevetami, které vyjde v jídelním menu na 225 korun, cibulačka pak na dalších 45 korun.

[chooze:article;value:535094]

​Přestože tento podnik patří mezi dražší, přes obědy je tam plno. "Trvalo nám nějakou dobu, než si ten kvalitní produkt našel svoji klientelu, ale hosté se naučili, že jídlo u nás je velice kvalitní," řekla manažerka provozu Bistrotéka Valachy Simona Stavjaňová.

V některých restauracích je v ceně oběda také nápoj. Třeba v ústecké restauraci Fírovka vyjde menu na 156 korun, součástí je polévka, hlavní jídlo a pití. A komu nevadí zavzpomínat na školní časy, kdy se pro oběd chodilo s plastovým táckem, může do jídelny. 

Některé provozovny se soustřeďují pouze na rozvoz jídel do firem. Pokud by firma, kde pracujete, odebírala obědy například z restaurace ve Slušovicích, platili byste za oběd i s dovozem rovnou stovku. Pro ty, kteří si nepotrpí na restaurační prostředí, stále existují takzvaná hladová okna, kde je možné dát si jídlo "na stojáka". 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.