Ceny paliv jdou stále dolů. Záleží i na vývoji války, řekl šéf petrolejářů

Podle Indráčka je jedním z hlavních důvodů zlevňování paliv na českých pumpách posilující koruna vůči dolaru: "Ceny pohonných hmot v České republice jsou odvozovány mimo jiné od cen evropských. A ceny evropské jsou paradoxně kotovány v americkém dolaru. A impulz číslo dvě je zřejmě ekonomická situace ve Spojených státech, kde se dlouhodobě očekávalo snižování úrokových sazeb. Protože to se vzájemně ovlivňuje s cenami ropy na světovém trhu. A protože ty sazby neklesají, tak klesá cena ropy obecně."

Indráček připomněl, že před půl rokem OPEC+, tedy včetně Ruska, oznámil dobrovolné snížení těžby, které bylo časově neohraničeno. "V posledních dnech OPEC+ oznámil, že prodlužuje to dobrovolné snížení, ale pouze do konce září, nikoliv do konce roku, jak se očekávalo. Takže to je spíš zpráva, která by měla vést ke snižování cen ropy. Další zprávou je, že obecně zásoby ropy ve Spojených státech rostou a naopak stagnuje, anebo mírně klesá, poptávka a tím pádem padají ceny pohonných hmot ve Spojených státech, takže to je opět další plus, které spíš vede k ceně směrem dolů," objasnil.

[chooze:article;value:558552]

To, co by podle Indráčka mohlo cenu zvyšovat, jsou útoky ukrajinských dronů na ruské rafinerie: "Na jednu stranu to znamená, že Rusko zpracovává méně ropy a teoreticky by jí mohlo více uvolnit na světový trh, na druhou stranu to znamená, že Rusko vyrobí méně produktů, a protože samo také produkty potřebuje, tak jich méně vyveze a tím pádem se zase naopak trošičku omezuje nabídka hotových produktů, tedy benzín a nafta, globálně."

Indráček ale také upozornil na novou rafinerii v Nigérii, která zahájila provoz a bude dodávat naftu do Egypta a následně i do Evropy, což by opět mělo tlačit cenu dolů.

Budoucí vývoj se dá podle Indráčka jen těžko odhadnout, podotkl pouze, že s létem obyčejně rostou. "Evropská cena je citlivá na to, co se děje ve Spojených státech. Až přijde hurikánová sezóna, tak uvidíte, co to bude dělat s cenami v Evropě. Je samozřejmě citlivá na to, jak se bude vyvíjet rusko-ukrajinský konflikt a tam se může situace velmi brzy uklidnit, pokud dojde k nějakým mírovým dohodám, protože se další jednání chystají, anebo naopak se ten konflikt může vyhrotit a cena může jít zase nahoru. A to mohou být rozdíly v cenách vyšších korun," vyložil. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.