Ceny paliv letí vzhůru. Šéf petrolejářů řekl, jakou hranici nepřekročí

Češi si podle Indráčka za poslední dva roky už zvykají, že ceny pohonných hmot nejsou tak stabilní, jak bývaly. "Takže to, že vyroste cena pohonných hmot za týden o 50 haléřů nebo o korunu, není zase tak nic překvapivého. Všechno to má své důvody samozřejmě a ty důvody jsou celkem normální," řekl.

"Je to jako vždycky počasí, jsou to výpadky rafinérií a bohužel, zvykejme si na to, že jsou to i takové akce, na které jsme původně nebyli zvyklí, ať už je to válka na Ukrajině, nebo to napětí na Středním východě," dodal.

Předpovědi budoucích cen jsou složité, ale Indráček naznačil, že obvyklý vzorec je zvýšení cen benzínu v létě, zatímco cena nafty by nemusela růst. Vliv na ceny má také kurz české koruny, který se v posledních dnech stabilizoval, a to by mohlo situaci zlepšit. Zdůraznil ale, že pokud se nebude dít nic mimořádného, neměli bychom se obávat cen přes 40 korun za litr.

[chooze:article;value:542551]

​Indráček se také zastavil u tématu promítání obchodních cen pohonných hmot do cen na benzínkách. "Nevím, jestli budou posluchači věřit tomu, co řeknu, protože obvykle se ve veřejnosti říká, že čerpací stanice zdražují rychleji a zlevňují pomaleji. Pokud bychom si vynesli graf evropských anebo národních cen, za které čerpací stanice přímo tady v Česku nakupují, a proti tomu průměrné ceny prodejní, tak se ukáže, že čerpací stanice zdražují relativně pozdě. To znamená, že ve chvíli, kdy cena jde nahoru, tak se dostávají do cenového napětí a jejich marže jsou nižší než obvykle," srovnal.

Česká republika má v rámci Evropy spíše nižší ceny pohonných hmot. Níže je už jen několik států, například Polsko, Rumunsko či Bulharsko.

Na celý rozhovor s Ivanem Indráčkem se můžete podívat níže:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.